Criticăm transportul public când noi folosim exclusiv maşina personală?

Când critici plajele de pe litoralul românesc dar tu mergi mereu la Bulgari sau turci, când critici fast-food-urile de cartier dar tu mănânci la restaurante de lux, când critici politicienii actuali dar tu eşti chiar unul dintre ei…

Când critici transportul în comun şi starea lui jalnică, dar tu circuli mereu cu maşina personală, parcă nu-i decât gargară ieftină şi nimic altceva. Am văzut asta la câţiva politicieni locali care probabil n-au mai cumpărat un bilet de autobuz de pe vremea lui Seche. Şi încep ei să explice despre jegul din autobuze, despre lipsa aerului condiţionat şi despre cât de rar circulă ele fără să respecte orarul stabilit. Faină treabă. Niscaiva campanie electorală, nu?

Mai nou, amicul meu de la Reflector l-a numit Dorel pe şoferul arestat de poliţiştii locali. Alături de alţi doi Dorei de la intervenţii. Nu ştiu dacă ştie amicul meu cam cum e în cabina şoferului de autobuz, însă eu cunosc bine. O cutie de chibrit unde e musai să deschizi geamul să poţi respira pe canicula asta. În autobuz e mult mai cald ca afară, da? Cum ar fi ca noi, criticii, să mergem pe stradă timp de 8 ore, cu masca pe faţă? Dar să revin la şofer. Ăla e închis ermetic în cuşca lui şi nu există vreun contact cu simplii călători decât de la vreun metru sau chiar un metru jumătate, da? Distanţare socială. În tot acest timp, sunt călători ce nu poartă masca sau n-o poartă corect. În tot acest timp, la Piaţa Centrală se bulucesc zeci de persoane fără mască. În tot acest timp, la biserică se foloseşte linguriţa unică.

Şoferul ”erou”, are şi o vârstă respectabilă şi e cumva mai ”plinuţ”, aşadar, un calvar să circuli 8 ore cu masca într-un autobuz fără aer condiţionat. Dar, repet, omul e închis în cabina lui fără să aibă contact cu călătorii şi e la minimum 1,5 metri de călători.

Aberaţia cu mască pentru şoferii de autobuz e una ce nu-şi are sensul. Părerea mea. Nu înţeleg însă de ce vorbim de plajele de la Mamaia când noi mergem în Bulgaria…