ANAF, “Big Brother” pentru comercianți?

Despre asta vorbesc cei din PLUS Bacău într-o postare pe Facebook de astăzi. Ei spun că “rețeta” evaziunii va rămâne aceeași.

“Începând cu luna iulie a acestui an, casele de marcat fiscale vor fi legate la serverele ANAF.

Ca și problema învățământului online, din perioada stării de urgență, și reușita „marii conectări” a caselor de marcat la serverele ANAF depinde de accesul la reteaua de internet și, desigur, de dorința primarilor din mediul rural de a dezvolta comunitatea în care au fost aleși.

Dupa conectarea caselor de marcat la serverele ANAF inspectorii fiscului vor supraveghea „în direct” dacă contribuabilul emite sau nu bonuri fiscale. Așteptările ANAF sunt foarte mari. Se preconizează ca această măsură să aducă în plus, la buget, 2% din produsul intern brut, adică aproximativ 20 miliarde lei. În paralel cu legarea caselor de marcat cu jurnal electronic, ar fi imperios necesară și „conectarea facturilor” la serverele ANAF.

Chiar dacă aceste măsuri vor fi puse în practică, „rețeta” evaziunii fiscale este aceeași ca înainte de introducerea măsurii fiscale: comerciantul de rea-credință nu va folosi casa de marcat. Așa că măsura conectării caselor de marcat la serverele ANAF trebuie însoțită, în primă instanță, de un control al emiterii bonului fiscal. Controlul va putea fi făcut de inspectorii fiscului sau chiar de consumatori. Cu siguranță, o parte dintre comercianții din mediul rural, din cauza lipsei semnalului de telefonie, vor funcționa pe modelul existent și vor declara pe proprie răspundere că zona în care este instalată casa de marcat nu este deservită de rețele de comunicații electronice.” au scris cei de la PLUS Bacău astăzi pe Facebook.