Comunicat de presa

PLUS cere socoteală administrației Necula

În ultimele săptămâni, PLUS Bacău a solicitat în repetate rânduri administrației Necula să publice pe site toate contractele și plățile efectuate în regim de urgență pentru gestionarea pandemiei CoViD-19 la nivel local.

Presiunile noastre au culminat cu intervenția consilierului local PLUS, Cristian Ghingheș, în cadrul întrunirii Consiliului Local de la sfârșitul lunii mai, care a arătat că aceste achiziții au fost deja solicitate de Instituția Prefectului și de Curtea de Conturi și că nu vedem nicio justificare pentru care să fie ținute la secret de primarul Necula.

Accesând astăzi site-ul municipalității, am avut surpriza să constatăm că lista achizițiilor a fost publicată, cheltuielile efectuate de Primăria Bacău pentru gestionarea Covid ridicându-se la aproape 15 milioane de lei.

Astfel, putem vedea cu toții când au fost semnate contractele, pe ce sume și, mai ales, cu ce societăți comerciale au fost încheiate în regim de urgență. Echipa municipală a PLUS Bacău a început deja să analizeze cele 108 achiziții de pe listă, urmând să publicăm zilele viitoare o sinteză a felului în care au fost cheltuiți banii băcăuanilor fără proceduri competiționale fără licitații.

Cu această ocazie, îi cerem primarului Necula să reia publicarea lunară a tuturor plăților efectuate de Primăria Bacău, practică care a încetat la finalul anului 2018. Ne reafirmăm convingerea că orice instituție publică trebuie să dea socoteală pentru fiecare leu cheltuit din bugetul public.

Situația achizițiilor Covid la nivelul municipiului Bacău poate fi accesată aici: https://municipiulbacau.ro/wp-content/uploads/2020/06/situatie-achizitii-covid-1.pdf