National

Tătaru vrea să mute Evidenţa Populaţiei la terasele ce se redeschid de mâine

În plimbările de zilele trecute, cele de după marea relaxare, am observat că un maxim 5% dintre persoanele din jur au masca la purtător, distanţarea socială nu mai există şi deja, 90% dintre români nu mai dau doi bani pe această pandemie. Înţeleg să existe măsuri ce pot ţine departe apariţia unor noi focare de infecţie cu COVID-19 dar când aberezi cu măsuri ce par rupte din desenele animate, pierzi teren. Cam asta face guvernul Orban zilele astea cu normele ce intră în vigoare începând de mâine.

Printre aberațiile lui Nelu Tătaru sunt:

  • mergi la o terasă cu prietena cu care nu ai același domiciliu în buletin, scaunele trebuie așezate la un metru și jumătate
  • nu intri la terasă dacă nu arăți buletinul și nu ești consemnat într-un registru
  • pentru că ți se colectează date personale, trebuie să ți se ia consimțământ scris pentru GDPR
  • dacă dai oliviera sau solnița la masa de alături și te văd milițienii, iei amendă

Măsurile sunt obligatorii pentru toți operatorii economici din sectorul alimentației publice și, respectiv, pentru toți operatorii economici sau, după caz, administratorii care desfășoară activități de operare a plajelor turistice. În egală măsură, toți clienții teraselor sau plajelor turistice de pe litoralul românesc au obligația de a le respecta.

La intrare se va face un triaj observațional, iar accesul clienţilor cu simptome vizibile de infecție respiratorie va fi interzis;
Operatorii economici din sectorul alimentației publice se vor asigura că la intrare și la grupurile sanitare există dispozitive cu produse biocide avizate, necesare dezinfectării mâinilor clienților, precum și informarea acestora cu privire la modul de utilizare;
Se recomandă stabilirea de circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienți în interiorul terasei, astfel încât să se minimizeze contactele între clienți (exemplu: înspre și dinspre toaletă);
Se va interzice transferul meniurilor, solnițelor, olivierelor și a altor obiecte, de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienților de la o masă și, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosință;
Se asigură că la servirea mesei personalul va purta mască și mănuși, iar mănușile utilizate la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei;
Se interzice consumul de produse în picioare, pentru a minimiza circulația clienților în interiorul terasei;
Se stabilește un număr de maxim 4 clienți care pot ocupa o masă, cu condiția respectării unei distanțe de 1,5 metri între persoane, excepție de la această regulă fac membrii aceleiași familii, care au același domiciliu;
Se asigură respectarea unei distanțe de minimum 2 metri între ocupanții meselor alăturate;
Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate și să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire între clienții localului;
Va exista, totodată, un registru de evidență a rezervărilor clienților, astfel încât în cazul apariției un caz de îmbolvnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul clienților unității de alimentație, să existe date concrete pe baza cărora să se poată efectua ancheta epidemiologică;
Se asigură că se efectuează dezinfecția meselor, după fiecare client/grup, cu produse biocide care necesită un timp minim de contact, avizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide.