Comunicat de presa

2427 de copii și persoane adulte, persoane cu dizabilități fără bani de la 1 iunie?

Președintele CJ Bacău, Sorin Brașoveanu trage un semnal de alarmă în ceea ce privește banii necesari persoanelor cu dizabilități și arată cu degetul spre guvernul Orban.

„În acest an, în proiectul bugetului de stat pe anul 2020 aprobat de Guvernului Orban au fost tăiate o parte din fondurile alocate sistemului de asistență socială și protecția copilului.
Conform legii, bugetul unei Direcţii de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului este asigurat în proporție de 90% de la bugetul alocat de Guvern, iar diferența de 10% sunt alocați din bugetul Consiliilor Județene.

Astfel, pentru anul 2020, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacau a primit de la bugetul de stat doar 5,8 milioane de euro din 30 de milioane de euro, reprezentând mai puțin de 20% din sumă necesară pentru desfășurarea activității în parametri normali.

Îmi exprim pe această cale îngrijorarea, deoarece, începând cu 1 iulie, 2427 de copii și persoane adulte, persoane cu dizabilități, îngrijite în sistem rezidențial și familial din județul Bacău, vor rămâne fără banii necesari subzistenței. De asemenea, dacă nu sunt alocați banii cât mai repede, DGASPC Bacău va rămâne fără bani de salarii şi utilități.
Problemele au apărut după ce autoritățile centrale au redus fondurile alocate judeţelor din sumele defalcate din TVA. De exemplu, la capitolul sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, judeţul Bacau a pierdut aproximativ 17 milioane de euro. De asemenea, au fost bani mai puţini şi în ceea ce priveşte sumele alocate pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate.

Până acum, Consiliul Județean Bacău a alocat peste 15 milioane de euro, ajutând la buna desfășurare a activității instituției. Problema actuală este că banii alocați de guvern și de CJ ajung doar până la sfârșitul lunii iunie.

Am încercat să transmitem semnale autorităților centrale – Ministerului Finanțelor Publice, dar se pare că această categorie socială nu reprezintă o prioritate pentru Guvernul Orban. Dacă era după ei din luna martie, DAGSPC Bacău rămânea fără fonduri.
Pentru a asigura funcționarea instituției care asigură servicii sociale în judeţul Bacau, până la finalul anului, este nevoie de aproximativ 9,2 milioane de euro.”