Comunicat de presa

DSP Bacău, vinovată pentru dezastrul de la CRRN Dărmănești!

Ministerul Muncii și Protecției Sociale certifică faptul că DSP Bacău este vinovată pentru dezastrul de la CRRN Dărmănești, unde în prezent sunt 85 de bolnavi de COVID-19!

”Direcția de Sănătate Publică Bacău a pus în pericol viața salariaților și beneficiarilor de la CRRN Dărmănești”, se arată în adresa Ministerului, transmisă la Consiliul Județean Bacău pe 13 mai.

În același document, conducerea Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) acuză DSP Bacău că: ”nu a dispus măsuri clare, circuite și instrucțiuni și nici nu a furnizat un medic epidimiolog, fapt care reprezintă o situație de risc cu privie la viața și sănătatea beneficiarilor de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmănești!”

Consiliul Județean Bacău și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău au solicitat Direcției de Sănătate Publică, încă de la mijlocul lunii aprilie, să testeze personalul din centrele de asistență socială din județul Bacău.

Prin adresa 48282, din 21 aprilie, DGASPC a solicitat la DSP Bacău să fie testat toți angajații din centrele de asistență socială. Testarea s-a făcut tardiv la CRRN Dărmănești, abia pe 3 mai, și a scos la iveală faptul că 64 de salariați și beneficiari erau infectați cu noul coronavirus!

În prezent, numărul persoanelor bolnave este de 85.

Un alt aspect grav semnalat de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități Copii și Adopții (ANDPDCA) este tratamentul diferențiat dispus în cazul salariaților, care sunt tratați în spital sub observația medicilor iar beneficiarii infectați au fost tratați până în prezent în centru de personalul cu atribuții administrative.

Pentru autoritățile liberale, persoanele cu probleme psihice sau cu dizabilități nu au aceleași drepturi și nu merită același tratament: ”Este evidentă lipsa de egalitate de tratament în ceea ce privește accesul la serviciile medicale și încălcarea unor drepturi fundamentale”!, este concluzia ANDPDCA.

Situația gravă de la Dărmănești nu s-ar fi produs dacă Direcția de Sănătate Publică ar fi făcut testarea la timp, așa cum a solicitat DGASPC Bacău.