Comunicat de presa, Local

Aparatul de plasmafereză nu este folosit, deși bolnavii de COVID-19 au nevoie și de acest tratament

Încă de la mijlocul lunii aprilie, Consiliul Județean Bacău a înștiințat autoritățile, Instituția Prefectului și Direcția de Sănătate Publică Bacău, asupra faptului că județul Bacău va primi un aparat de plasmafereză. Sponsorul Besmax Pharma Distribution a acordat gratuit acest echipament de plasmafereză, exclusiv pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19, pentru o perioadă de 12 luni!

A trecut o lună de atunci. Aparatul a venit, a fost instalat la Centrul Județean de Transfuzii și stă să se depună praful pe el, din cauză că autoritățile menționate nu s-au preocupat de asigurarea resursei umane, care să opereze echipamentul! O asemenea nesimțire e greu de catalogat în cuvinte! La Spitalul Județean de Urgență există o listă de pacienți vindecați de Covid19, precum și o listă cu personalul medical vindecat – oameni pregătiți/dispuși să doneze sânge pentru prelevarea de plasmă vitală. E un tratament certificat, cu rezultate concrete în combaterea Covid19, dar pentru peneliștii de la Prefectură și DSP asta nu contează!”, a precizat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău.

Conducerea Centrului de Transfuzii a făcut afirmații în mass-media referitoare la lipsa donatorilor, în condițiile în care aceștia sunt identificați și trebuie contactați.

În tot acest timp, indiferența și neimplicarea reprezentanților Guvernului Orban și ai instituțiilor deconcentrate îi costă sănătatea pe băcăuani! ”Viețile infectaților cu Covid19 ar putea fi salvate dacă tratamentul cu plasmă ar fi aplicat și în Bacău, ca în alte locuri din țară! Cer public conducerii Centrului de transfuzii, subordonat direct Ministerului Sănătății, să pornească de îndată aparatul de plasmafereză și să dea drumul tratamentului cu plasmă vitală! Solicit de urgență asigurarea personalului medical necesar operării aparatului medical și îngrijirii bolnavilor! Nu vă mai bateți joc de sănătatea băcăuanilor!”, a mai declarat președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu.