National

„DNA-ul pădurilor”, victorie în Camera Deputaților!

Deputatul USR de Neamț, Iulian Bulai, a anunțat că proiectul DNA-ul pădurilor a trecut de Camera Deputaților. Senatul este camera decizională pe acest proiect.

„Lege istorică inițiată de USR. Votată acum în Camera Deputaților. 179 de voturi pentru. 89 de abțineri de la PNL. UDMR și Minorități. Reparăm și prevenim. Noi am propus 250 de procurori. Ei au redus la minim 10 procurori. E bine și așa. După 30 de ani de jafuri PSD-PNL-PD-L, avem șansa să oprim furtul de lemne. Ne facem bine treaba în Parlament. Acesta este datoria noastră. Să fie într-un ceas bun!”, a declarat Iulian Bulai.

USR a depus pe 9 martie la Parlament o inițiativă legislativă privind înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), o instituție pe modelul DIICOT și DNA, care să activeze la nivel național și să combată infracțiunile împotriva mediului înconjurător, potrivit unui comunicat de presă. Proiectul a fost inițiat de deputații USR Stelian Ion, Silviu Dehelean și Cornel Zainea și senatorii USR George Dircă, Allen Coliban și Mihai Goțiu.

Potrivit inițiativei, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu va funcționa în cadrul Parchetului General și va fi condusă de un procuror-șef, numit de președintele României la propunerea ministrului Justiției cu avizul CSM. În cadrul DIIM vor activa procurori, specialiști, personal auxiliar de specialitate, economic și administrativ, ofițeri și agenți de poliție judiciară.

DIIM va ancheta, printre altele, tăierile ilegale de păduri, depozitările ilegale și traficul de deșeuri, nerespectarea normelor anti-poluare, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, capturarea sau uciderea speciilor sălbatice cu mijloace nelegale.

“USR și-a asumat, încă de la intrarea în Parlament, o luptă pe care nu voia nimeni să o ducă, lupta pentru mediu, pentru pădurile românești, pentru apele și aerul românesc. Azi înregistrăm o victorie mare, de etapă, dar mare, privind tragerea la răspundere a celor care săvârșesc infracțiuni de mediu. Să sperăm că traseul acestui proiect va merge spre o adoptare rapidă la Senat”, conchide deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică, de disciplină și imunități, și co-inițiator al proiectului de lege.