Campanie

Despre mămici tinere, despre copii şi nevoi urgente. Un soi de ”Ana cu iubire”.

Prea multe cuvinte nu pot găsi pentru că n-am talentul narativ necesar. Emoţiile, vin însă tăvălug peste sufletul meu când citesc despre sufletele minunate care întind o mână de ajutor celor mai puţin norocoşi. Mi-ar fi mai uşor să-i judec pe cei ajunşi într-o situaţie delicată însă nu pot face asta pentru că nu de mult timp şi eu am căutat o astfel de mâna întinsă. ”Anuţa”, pentru că aşa-i spun eu, e sufletul care mi-a oferit şi mie ajutor când n-am găsit soluţii. Dar nu e despre mine şi nici despre ea, ci despre nişte suflete care aşteaptă îngeri ca Anuţa.

Nu ştiu când are timp să se ocupe şi de lucrurile astea minunate, atât timp cât n-o găsesc 3 minute disponibilă la telefon să o întreb de sănătate, dar cred că tocmai ăsta-i talentul ei. Anuţa a postat aseară despre 3 cazuri speciale, familii aflate în situaţii precare şi care merită ajutorul vostru. Vă las pe voi să citiţi, să înţelegeţi şi să oferiţi sprijinul dacă puteţi.

Săptămâna trecută am făcut din nou un apel umanitar și încrederea în omenire mi s-a consolidat până la un nivel indestructibil, pentru că în Bacău există zeci de îngeri neînaripați.

1. Cazul 1:
Narcisa din Oncești-floare prea curând înflorită.
Încep cu Narcisa pentru că acest chip bălai cu ochi cristalini, mi-a acaparat sufletul și am rămas prizonieră în povestea ei. Îmi doresc să fiu alături de ea pe termen lung, sau să reușesc să le ofer un ajutor real, care să îi stabilizeze pentru cel puțin următoarele luni.
Nicoleta a devenit mamă la 16 ani. Așadar, poate avem totuși nevoie de educație sexuală în școli, dragă BOR! Suntem pe locul 2 la nivel european în ierarhia țărilor cu mame adolescente(15-19 ani). Fruntași, ca și la mortalitate infantilă și alte podiumuri “îmbucurătoare”.

Mateo, fiul Narcisei

Narcisa provine dintr-o familie de oameni muncitori și mai are două surori. Familia acesteia, împovărată de propriile neajunsuri, face tot ce este omenește posibil pentru Narcisa.

Ieri, mama ei și mezina familiei, m-au vizitat și împreună am încercat să găsim cele mai optime soluții pentru viitorul Narcisei (17 ani în prezent), al fiului ei de 9 luni și al tatălui copilului, un adolescent de 21 ani.
După ce îi voi vizita din nou și voi discuta pe îndelete și cu tatăl copilului, pe care nu l-am cunoscut, căci era plecat la muncă cu ziua în sat, voi înțelege cu mai mare claritate cum pot și cum doresc să fie ajutați și voi da de veste.
Până atunci, dacă mai aveți prin șifoniere haine de femeie și bărbat mărimea S sau haine de băiețel 9 luni +, să știți că le aștept cu drag, căci pentru ei nu am reușit să duc atât de multe pe cât mi-aș fi dorit, având deja mașina încărcată pentru familia de la punctul 3, dar și pentru că am aflat de povestea lor doar cu o zi înainte de excursia mea umanitară prin județ. ‼️

Familia locuiește împreună cu bunica tatălui, într-o casă izolată de civilizație, în “Valea Iepii”, cel mai apropiat magazin este la 40 minute de mers pe jos, fără canalizare sau apă curentă, au însă curent electric și fântână prin apropiere.
Sunt în pustietate. Nu există alt termen mai grăitor pentru zona unde locuiesc.
Tatăl întreține familia din munca cu ziua și muncă sezonieră în Germania.

Copilul este neașteptat de îngrijit, alăptat exclusiv până la diversificare, în continuare bucurându-se de lapte matern la cerere. Îl cheamă Mateo-Daniel și este un ghem ochios și fericit de numa’-numa’ pentru că datorită vouă se scufundă acum într-un munte de jucării.
Narcisa dorește să își continuie studiile liceale, iar ca asta să se întâmple, am să fac tot ceea îmi stă în putință.
Am plecat de la Narcisa cu inima frântă, dar cu tolba plină de ouă din acelea cu bănuț galben,de găini crescute la sol, în libertate.
Nici nu știe Narcisa câtă bucurie mi-a făcut și ea la rândul ei și cu câtă recunoștință le-am primit.
Din motive obiective, nu doresc să o expun pe Narcisa în fotografii. Voi atașa așadar doar poze cu Mateo.

Cazul 2.

Familie 5 copii, cu nou născut hrănit impropriu cu lapte din comerț și biscuiți.
Au primit de la voi o mașină plină ochi de lapte praf, produse de igienă, haine copii și adulți, încălțăminte, jucării.

Pentru ei mai am pregătite cutii cât să încărcăm încă o mașină, chiar și niscai alimente. Le vor primi și pe acestea în viitorul apropiat, tot prin Manea Claudia.
Cred că pentru această familie este suficient ajutorul acordat momentan.

Caz 3: Familie din Glăvănești compusă din mamă alcoolică, un tată muncitor, doi frați (2 ani fetiță și 4 ani băiețel), aflați în cursul zilei în creșterea și îngrijirea unui frate mai mare în vârstă de 20 ani, cu handicap.

Mama,care părăsise căminul conjugal înainte de Sărbătorile Pascale, s-a reîntors chiar în ziua în care am sosit eu. Când am ajuns, era, desigur, tot in stare de ebrietate. Mi-a promis că va rămâne alături de copii…nu am crezut-o pe cuvânt, dar sunt liberă la visare și pot spera. Plănuiesc să revin la ei curând cu încă o mașină încărcată de lucruri, de data aceasta vor fi însă, cu precădere pentru fratele cel mare și pentru tată. Căci acestora doi, nu doar că nu le-am oferit prea multe, dar m-au impresionat nespus. Tatăl este gospodar și susține familia financiar. Iar fratele cel mare mi-a zdrobit inima. Dacă ați văzut filmul “Miracolul de la celula 7”, să știți că personajul tatălui cu dizabilități este întruchipat perfect în fratele în vârsată de 20 ani. Un copil…mare!

Am pentru ei niscai loturi de haine mărimea M-L, dar dacă mai aveți haine de bărbat această măsură, eu le aștept la poșta locală.
Tatăl s-ar bucura nespus de ele pentru a le purta la serviciu, iar fratele cel mare pentru că… alte bucurii nu are. ‼️

Momentan nu au curent electric, iar copilul cel mic de 2 ani nu primește alocație, o să mă edific cum le pot rezolva și aceste probleme, momentan e o nebuloasă neclară mie privitor la cele două aspecte.
Am plecat de la ei cu un buchet de bujori nemaipomeniți, iar Anca Lupu, cea care m-a notificat despre această familie, m-a omenit alături de familia ei, cu un prânz pe cinste și cu un tiramisu de poveste. Basca, mi-au umplut și ea desaga cu ouă proaspete.
Așadar, am părăsit comuna și împlinită și ghiftuită. Cum șade bine călătorului.

Vă mulțumesc enorm, în genunchi, pentru implicare. Nu vă pot eticheta. Ați fost zeci, nici nu mai rețin numele multora dintre voi, m-ați copleșit!

Pa Ana o gasiti aici https://www.facebook.com/anamanuelagroza