National

Creşterea pensiilor cu doar 10% şi nu cu 40% de la 1 septembrie 2020!

PNL a anunțat în repetate rânduri că va majora pensiile așa cum scrie în lege, când liderii erau întrebați de presă dacă Guvernul va respecta creșterile cu 40% pentru pensiile românilor. Joi, în direct la România TV, deputatul PNL Dan Vâlceanu a anunţat că, cel mai probabil, pensiile vor creşte doar cu 10%.

Eu cred că procentul avansat de domnul Stolojan, de 10%, este unul realist. Anul ăsta, majorarea pensiilor cu 40% este foarte dificilă. Nu a adus PNL coronavirusul și criza economică în România.„, a spus Dan Vâlceanu.

De altfel, și premierul Ludovic Orban a lăsat să se înțeleagă că pensiile nu vor fi majorate cu 40%. El a declarat joi că guvernul doreşte creşterea pensiilor, dar urmăreşte „cu mare atenţie evoluţia economiei„, pentru a lua cele mai bune decizii.

Întrebat dacă au fost discuţii în cadrul guvernului pentru majorarea pensiilor cu un procent mai mic de 40%, de la 1 septembrie, Orban a replicat că, în conformitate cu Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, Ministerul Finanţelor va trebui să prezinte un raport privind evoluţia economiei şi a bugetului.

Guvernul are ca obiectiv creşterea pensiilor. Sigur că urmărim cu mare atenţie evoluţia economiei. La şase luni, în conformitate cu Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, Ministerul Finanţelor şi Guvernul trebuie să prezinte un raport privind evoluţia economiei şi a bugetului. De asemenea, ne vom baza pe prognozele realizate de Comisia Naţională de Prognoză şi pe prognozele partenerilor noştri, astfel încât să luăm cele mai bune decizii, iar creşterea pensiilor să ducă la îmbunătăţirea vieţii părinţilor şi bunicilor noştri, dar în acelaşi timp să şi putem garanta plata pensiilor crescute„, a arătat prim-ministrul, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute cu ocazia unei vizite la Uzina Dacia de la Mioveni.