Istorie

Lecția de istorie – 2 mai

Moartea lui Leonardo da Vinci.

La data de 2 mai a anului 1519 a încetat din viață la vârsta de 67 de ani Leonardo da Vinci, celebrul pictor, sculptor, inginer și arhitect renascentist italian, considerat cel mai de seamă geniu din istoria omenirii.

Artistul s-a născut în anul 1452 în mica localitate italiana Vinci, situată în vecinătatea Florenței, petrecându-și copilăria în această localitate, unde a primit educația obișnuita a acelor vremuri, adică: citit, scris și socotit. Încă de timpuriu și-a demonstrat înclinațiile artistice, astfel că la numai 15 ani, tatăl l-a pus sub ucenicia celebrului artist florentin Verrocchio. În atelierul renumitului artist, Leonardo primește o instruire bogată, învățând pictura și sculptura până în 1472 când este primit în breasla pictorilor din Florența și când preferă să rămână în atelierul maestrului său pentru încă cinci ani, fiind atașat de cel ce-i fusese profesor.

Lucrează apoi ca artist independent în Florența până în anul 1482, când pleacă la Milano pentru a intra în slujba ducelui Ludovico Sforza. Leonardo da Vinci va sta la Milano timp de 17 ani, până la încheierea guvernării lui Lodovico Sforza în 1499. În ani petrecuți aici, Leonardo duce la bun sfârșit șase compoziții artistice, inclusiv una dintre cele mai faimoase opere ale sale, impunătoarea pictura „Cina cea de taină” aflată în Biserica „Santa Maria delle Grazie”. În decembrie 1499 Leonardo părăsește orașul Milano și se îndreaptă spre Veneția, unde a fost angajat ca arhitect militar și inginer, pentru a dezvolta sistemul de apărare al orașului.

Nu după mult timp se reîntoarce în Florența, unde este primit cu entuziasm și făcut cetățean de onoare al orașului, după care intră în serviciul lui Cesare Borgia, fiul papei Alexandru VI, în calitate de arhitect militar și inginer, lucrând în același timp și la una dintre capodoperele sale, devenită celebră în întreaga lume, anume „Mona Lisa”. Ultimii ani de viață artistul i-a petrecut în Franța, la curtea regelui Francisc I, însă la începutul anului 1519, în urma unui atac cerebral, Leonardo da Vinci a rămas paralizat, iar la puțină vreme, în 2 mai 1519, se va stinge din viață, lăsând lumii o operă inestimabilă.