Pareri

”Ce ordonanţe bă? Ce restricţii? Ce program? Vezi-ţi de treabă!”

La ora 13.00 am ieşit să văd cam cum se ”sărbătoreşte” 1 Mai în Bacău. Cum se respectă noile restricţii impuse de ordonanţele militare.

Exact cum îmi închipuiam, cei de peste 65 de ani în proporţie de 80% în Piaţa Centrală, pe băncile din parcarea Pieţii Sud, pe trotuarele oarecum agitate de numărul mare de persoane şi în magazinele alimentare. N-am văzut cozi la farmacii sau la cabinetele medicale şi nici la corturile de Triaj, ca să ne ducem cu mintea că au ieşit pentru niscaiva probleme medicale. E trecut de 13.30. Ăstora le poţi face programul cum doresc ei că tot ies alandala în decursul întregii zile. Am stat în Piaţa Centrală circa 30 de minute şi am privit cam ce caută aceştia.

Deci, 2 kg de cartofi, o sticlă cu borş, foi de viţă pentru sarmale, etc. Să fie de-o punguliţă mică şi nu mai mult, că au pensia mică, ăştia nu le mai măresc nimic anul ăsta. Masca nu-i un accesoriu pentru toţi ce-i care se afla în piaţă şi asta e o altă problemă. E ora 14.00, un echipaj al Poliţiei Locale străbate piaţa-n lung şi-n lat. Mă gândeam că-l întreabă pe vreunul de sănătate însă nu s-a întâmplat asta pentru că nu-i aşa domnilor, ”ăia fac abuzuri!”. Dacă îşi fac treaba şi vă trag două amenzi ce cumulează 3 pensii, e posibil să respectaţi legile astea care vă plac doar când dă cu plus la pensie. În rest, Locala face abuzuri dacă e să-i întrebăm pe vârstnicii care se plâng mai nou că-i prea dimineaţă la 7, ora la care începe programul lor.

Normal că-i prea devreme, sunt somnoroşi şi nu văd bine promoţiile, însă când umpleau dimineaţa la 6, autobuzele de transport public, pe vremea când nu era pandemie, nu era prea devreme. Mă repet, aşteptările mele erau, ca bunicii pe care i-am văzut azi în stradă alături de nepoţi, bineînţeles în afară orarului 7-11, să fi respectat cu sfinţenie ordonanţele. Pentru că sunt mai înţelepţi, mai corecţi şi mai preocupaţi de respectarea legilor decât ăştia tineri. Taman invers.

Merg în Cancicov să văd dacă e vreun echipaj în control şi nu durează 2 minute. Hop îi văd cum opresc o persoană pe aleea principală. Era în trecere, l-au verificat şi apoi şi-au văzut de treabă. Brusc, mă zăresc pe mine şi măresc pasul spre cel care-i surprindea în fotografii. S-au prezentat civilizat şi mi-au cerut cartea de identitate şi adeverinţa, ”certându-mă” în acelaşi timp că circul printr-un loc în care e restricţionată plimbarea. Le explic motivul, le arăt actele şi înţeleg. Apoi le explic ce văzusem în Piaţa Centrală şi prin oraş după ora 13.00, le vorbesc de cei peste 65 de ani care nu respectă în cea mai mare parte programul stabilit de ultima ordonanţă. Dau din umeri şi recunosc fenomenul, însă îmi spun: ”Daca îi amendăm, spun că facem abuz şi că avem ceva cu ei, deşi ar trebui să fie conştienţi că nu au grijă de sănătatea lor în primul rând. Nu e normal ca noi (poliţiştii) să stăm la fundul lor pentru a-i convinge să nu iasă decât în orarul stabilit. E o realitate neplăcută.

Îi salut şi le urez o zi frumoasă apoi plec. Apropo, Cancicov-ul e de un verde ”copleşitor”…Însă e pustiu aşa cum n-a fost niciodată.