Pareri

”Afară cu ungurii din ţară”? Cine sunt ungurii ăştia pe care vrei să-i dai afară?

Aud tot mai des ”afară cu ungurii din ţară”!. Deşi nu sunt nici pe departe susţinător al acestei minorităţi, dimpotrivă, postările au demonstrat asta în ultimii 8 ani, eu am altă părere. Anume, ungurii, alături de alte minorităţi prezente pe teritoriul ţării nostre, alcătuiesc poporul ăsta chinuit în ultimii 100 de ani.

Dacă e să căutaţi detalii despre aproape orice stat din lume, veţi afla că acestea, în totalitate, sunt alcătuite din populaţia majoritară, plus ceva minorităţi. Crede cineva că în Polonia sunt doar polonezi? Nu! Sunt în proporţie de 96%. Şi ăştia nu vor ca ăştia 4% să plece din ţară. Bulgaria? 85% din populaţie e bulgară, restul de 15% e formată din mai multe minorităţi. Nici ăştia nu urlă pe canalele media că vor să-i scoată afară pe turcii care sunt în proporţie de 8%.

Problema nu se poate pune aşa, nu poţi să scoţi din ţară un cetăţean de altă etnie în baza unei păreri personale sau a comportamentului unui reprezentant al ei. În schimb, total de acord cu obligativitatea cunoaşterii limbii materne şi folosirii acesteia în ţara în care trăiesc. Aşa se întâmplă în Bulgaria şi Polonia, ţările menţionate de mine mai sus. În cele două state nu există instituţii cu panouri în limba minorităţilor şi asta pentru că statul nu le-a permis asta. Statul, adică cei care legiferează şi care votează în baza împuternicirii date prin votul cetăţeanului. Acolo nu se burică nimeni că vrea autonomie, că vrea facultăţi doar în limba minorităţii X sau că vrea administraţie după bunul plac. Toate etniile respectă legile acestor ţări.

SUA e cea mai diversificată ţară din punct de vedere etnic şi cultural dar legea e aceeaşi pentru toţi. Administraţiile locale nu ţin cont de componenta etnică a locului şi toată lumea vorbeşte, scrie şi respectă la unison limba engleză. Dacă-i cubanez, poate să vorbească în limba lui oriunde şi oricum, dar când se prezintă în public, limba e cea oficială şi legea e cea federală, adică cea care nu ţine cont de etnie. E adevărat că la noi, unii unguri, chiar subliniez ”unii”, nu -s încântaţi de românism însă au de ales să se mute singuri fără să-i gonim noi prin mesajele rasiste. Am un prieten ungur care nu e deloc de acord cu ”îndeletnicirile” UDMR-ului şi a altor ”grupuri” naţionaliste maghiare şi critică des acţiunile lor. Cum să-i transmit lui mesajul menţionat, cel cu ”ungurii afară din ţară”?

Grija pentru derapajele UDMR-ului din ultimii 30 de ani trebuie să fie în sufletul aleşilor noştri, cei aleşi de noi o dată la 4 ani. Ei, reprezentând statul, ar trebui să nu permită derapajul facţiunilor maghiare ce vor să destabilizeze împotriva voinţei a sute de mii de cetăţeni de etnie maghiară. Cei mai mulţi unguri vor să trăiască aici în pace, vor condiţii ca şi noi majoritatea ce formează populaţia ţării şi vrea respect, nimic mai mult. Majoritatea ungurilor nu vor autonomie şi nu vor să ducă Ardealul cu paporniţele, în Ungaria, asta-i clar. Există nişte capi ai aşa-zisului partid maghiar ce nu luptă pentru bunăstarea ungurilor pe care (cică) îi reprezintă ci pentru putere.

Nu putem da ungurii afară din ţară şi nici n-ar fi normal să facem asta. Trebuie să învăţăm a convieţui cu ei şi ei cu noi. Şi, mă repet, nu iubesc prea mult ungurii…