Pareri

Popa din Cârligi a uitat de restricţiile Ordonanţei Militare în zilele de Paşti.

Am stat de vorbă cu o familie din Cârligi, comuna Filipeşti, despre restricţiile impuse de ordonanţele militare, cele care nu permit o înmormântare tradiţională în această perioadă. Acum două săptămâni s-a prăpădit un un membru al familiei şi cei dragi s-au pregătit să-l ducă pe ultimul drum.

Popa, om corect, a informat familia despre modul cum va trebui să decurgă înmormântarea. A venit să-i ”citească” decedatului şi a făcut lucrul ăsta în faţa porţii. N-a intrat în casă. Corect! Apoi le-a transmis celor din familie că: ”ne vedem la cimitir”, făcând excepţie de la celelalte slujbe care se fac pe traseul ce te duce spre locul de veci, deşi numărul persoanelor prezente nu depăşea numărul impus de restricţie.

A mai spus câteva cuvinte în faţa cimitirului (nu la groapă) şi mortul a fost ”zvârlit” în groapă rapid. Legat de ”tariful” înmormântării? Tot 500 lei, desigur. Ce treabă are pandemia cu tarifele bisericii?

Bun. A venit noaptea de Inviere, de fapt era ora 19.00, oră la care familia ne spune că a auzit bătând clopotele la biserică. A ajuns pe surse informaţia că vine popa cu Lumină, aşa cum s-a anunţat şi la nivel naţional şi n-a durat mult. Apare angajatul bisericii în sutană şi le înmână 3 lumânări, apoi le spune preţul. 15 lei. Toţi cei 3 membri ai familiei ”trebuie” să primească Lumină separat. Dar nu cumva să fie Lumină dată de la lumânarea popii la cea a creştinului nerăbdător, că nu se pune în faţa lui Dumnezeu. Trebuie să le cumperi şi cică modelul ăla de lumânări nu costau mai mult de 3 lei la magazin (spune familia).

Aşadar, dacă tot e vitregită biserica de niscaiva venituri substanţiale de Paşti, s-a gândit individul să procedeze cumva. Şi a trecut la afaceri.

A doua zi, s-au auzit clopotele la cimitir şi aceeaşi familie a aflat, pe surse, că popa slujeşte pe la morminte. Au mers să se dumirească şi ”minunea” se întâmpla de parcă popa ieşise de sub restricţiile ordonanţei sub care se afla pe când ducea mortul la groapă, în urmă cu câteva zile. Am fost sunat atunci, fiind informat despre acest lucru şi i-am rugat să filmeze şi să facă public pe facebook, însă, tipic enoriaşului cu frică de popă, s-au temut că vor urma represalii.