Pareri

”Festivalul amenzilor”. Fiecare român a fost amendat cu 5 euro pe perioada stării de urgenţă.

Am citit azi despre cuantumul amenzilor date pe perioada Stării de urgenţă şi din ”cauza” stării de urgenţă. Adică amenzile ce vizează lipsa declaraţiilor pe proprie răspundere sau motivul neîntemeiat înscris pe ea. Şi am citit despre valoarea lor ce se apropie de 80 milioane euro.

Nici nu ştiu cum să interpretez această cifră. Ca fiind o cifră ce reflectă nerespectarea restricţiilor şi regulilor impuse de ordonanţele militare sau ca exces de zel din partea poliţiştilor ce sunt acuzaţi de mulţi români ca fiind componenta unui plan de amenzi stabilit înainte? E o sumă frumuşică ce ar ”ajuta” la susţinerea şomajului tehnic de 75% spun alţii. Pot spune că e mult, chiar foarte mult, extrem de mult. Fiecare român a fost amendat cu circa 5 euro, cam asta e socoteala. Bineînţeles că cei 5 euro au ieşit cumva din împărţirea sumei totale a amenzilor aplicate la numărul de persoane cu drept de vot. Dar dacă ne gândim că sunt câteva milioane de români încă în afara graniţelor, ar ieşi chiar mai mult.

E drept că am tot criticat nerespectarea restricţiilor şi e clar că ne-a cam durut în cot de ele, însă nu ştiu dacă amendarea lor cu suma totală de 80 milioane euro a rezolvat în vreun fel comportamentul. Clar, nu.

S-a întrebat careva cam ce sumă va şi ajunge în visteria statului, din suma asta uriaşă? Eu aş spune că statul român nu va ”încasa” mai mult de 20 milioane euro. Motivele sunt lesne de înţeles şi nu cred că e nevoie să le explic aici.

Întrebarea mea e, şi-au atins ţinta amenzile aplicate? Eu zic că nu.