Istorie

Lectia de istorie – 21 aprilie

Incendiul care a distrus Biserica Neagră din Brașov.

În după amiaza zilei de 21 aprilie 1689 izbucnește în Brașov, pe Ulița Funierilor un violent incendiu, care întețit de un vânt puternic, va cuprinde în câteva zeci de minute, întreaga parte a Brașovului dinspre Tâmpa.

Chiar și clădiri izolate precum Biserica Neagră au fost atinse de incendiu, astfel că, în scurtă vreme, acoperișul bisericii s-a prăbușit, vitraliile s-au spart, orga și clopotele s-au topit, iar altarul și toate bunurile dinăuntru lăcașului de cult au fost arse. Astfel, a fost distrusă și vestita bibliotecă a lui Johannes Honterus, plină cu incunabule și manuscrise vechi de o mare importanța pentru cultura românească. După incendiu s-au numărat circa 300 de victime, iar pagubele materiale au fost imposibil de evaluat, deoarece aproape întreg orașul a fost distrus, puterea economică a acestuia fiind redusă la zero.

Ani la rând, Brașovul a rămas o ruină înnegrită de fum și de atunci Biserica Sf. Maria se mai numește și Biserica Neagră, datorită culorii zidurilor arse în acel incendiu. După devastatorul incendiu în care Biserica Neagră a fost parțial distrusă, a urmat o perioadă de reconstrucție de aproape o sută de ani, timp în care a fost extins acoperișul clădirii și a fost renovat interiorul care și-a pierdut influențele gotice, căpătând astfel o înfățișare mai mult barocă. Pentru refacerea Bisericii au fost aduşi meşteri din străinătate, care au făcut ca astăzi în Biserica Neagră să existe cea mai mare şi funcţională orgă din sud-estul Europei, o orgă ce are 3993 tuburi şi 76 de registre de tonalitate.

De asemenea, în turnul bisericii se află trei clopote de mari dimensiuni, cel mai masiv cântărind 6.300 kilograme, fiind cel mai mare din România și unul din cele mai mari din Europa. Trebuie amintit și faptul că Biserica Neagră din Braşov este cel mai mare locaş de cult în stil gotic din sud-estul Europei, având o capacitate de aproape 5.000 de persoane, iar ca dimensiuni ea măsoară 89 de metri lungime şi 37 metri înălţime, turnul crucii având o înălțime de 65 de metri.