Cultural

Floriile, sărbătoarea importantă dinaintea Paștelui.

În acest an obiceiurile sunt restricționate, fiindcă starea de urgență în care se află țara o impune. Creștinii sunt invitați să asculte slujbele online și să își umple golul cu gânduri bune, evlavie și rugăciune.

Duminica Floriilor este o mare sărbătoare creștină, ținută întotdeauna cu o săptămână înainte de sfânta duminică a Paștelui.

Sărbătoarea comemorează un eveniment menționat de către toate cele patru evanghelii (Marcu 11:1–11, Matei 21:1–11, Luca 19:28–44, Ioan 12:12–19): intrarea lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor.

Creștinii au tradiții pentru toate sărbătorile, iar cele din duminica Floriilor sunt deosebite și trebuie respectate.

Sărbătoarea aceasta este dedicată Intrării Mântuitorului Iisus în Ierusalim. Totodată, toţi cei care la botez au primit nume de flori îşi sărbătoresc onomastica. Oamenii merg de obicei la biserică, au dezlegare la peşte şi nu-şi uită tradiţiile şi obiceiurile locului. Anul acesta, pentru credincioși Biserica va fi doar în suflet și online. Restricțiile stării de urgență vor ține oamenii departe de casa Domnului, dar prin rugăciune și gânduri bune toată lumea se va putea conecta cu Dumnezeu sursa.

Simbolul incontestabil al Floriilor este salcia, care este sfințită la Biserică, după Sfânta Liturghie, apoi ramurile sfințite se împart credincioșilor, care le duc acasă și le pun la icoane, la poartă, la ușă pentru a fi feriți de spiritele rele. Multe case este probabil să mai aibă salcii sfințite anul trecut. Puteți aprinde o lumânare lângă ele.

În ziua de Florii se curăţă mormintele celor dragi şi se împodobesc cu ramuri de salcie.

Pe ramurile pomilor fructiferi, pe butucii viţei de vie, pe stupi şi la ferestre se agaţă ramuri de salcie, pentru ca toţi membrii familiei să se bucure de prosperitate şi de sănătate. De asemenea, pe ogoare şi în grădini, se îngroapă mugurii salciei sub prima brazdă, tot pentru efectul lor miraculos, care atrage belşugul.

Vitelor li se pun în mâncare mâţişori de salcie, pentru a fi sănătoase tot anul şi pentru a face viţei sănătoşi.

Cei care au ţinut post se pot delecta cu mâncăruri din peşte. De Florii, este dezlegare la peşte şi se spune că preparatele au putere de vindecare asupra celor care le prepară şi apoi le mănâncă.

Pentru sănătatea familiei, se aerisesc hainele, se termină curăţenia casei şi se stropeşte toată gospodăria cu agheasmă.

Este bine ca fetele care nu sunt căsătorite să scoată zestrea afară, la soare şi s-o împodobească cu flori. Este un obicei prin care, în ziua de Florii, păstrând rânduiala Postului, tinerele se roagă Mântuitorului Iisus să le dea sănătate şi să le aducă ursitul mai repede.

Se spune că un credincios care se împărtăşeşte de Florii are şansa să i se împlinească orice dorinţă. Acesta trebuie să-şi pună în gând o dorinţă, când se apropie de preot, să primească Sfânta Împărtăşanie; anul acesta preoții pot fi invitați în casele enoriașilor, dar trebuie ținut cont că acest lucru se săvârșește doar în condiții de maximă siguranță și în funcție de disponibilitatea preotului. Cel mai bine ar fi să optați pentru rugăciune puternică la dv acasă, cu speranța clară că împărtășania va fi cu putință de îndată ce pericolul pandemiei va fi trecut.

În Muntenia, în ziua de Florii oamenii nu se spală pe cap, pentru că este duminica în care înfloresc pomii, şi din acest motiv, se spune în popor că cei care nu respectă tradiţia vor încărunţi.

Conform vorbelor din popor, aşa cum va fi vremea în Duminica Floriilor, la fel va fi şi în prima zi de Paşte.