National

Se pregătesc măsuri dure şi pentru bugetari. Deocamdată, şomajul tehnic.

Povara economiei dusă în cea mai mare parte de sistemul privat ar putea fi „ajutată” de cel de stat. Adică angajaţi ai sistemului public care nu prea au activitate în perioada asta a stării de urgenţă şi care în mod normal trebuie să tragă la aceeaşi căruţă, vor fi trimişi în şomaj tehnic.

Guvernul pregăteşte şomajul tehnic pentru ramura bugetară şi nu e exclus ca aceasta măsură să se transforme în concedieri în cazul în care situaţia economică şi criza pandemiei se va adânci.

Ministrul muncii, Alexandru Violeta a declarat că: „Cert este că toţi angajații din sistemul public, prin rotație, jumătate de lună o primă serie, cealaltă jumătate a doua serie vor fi în această situație de a rămâne acasă cu un beneficiu de 75% din salariul de bază, ceea ce în limbaj popular se numeşte şomaj tehnic.

Sunt domenii în care se lucrează şi pentru care solicitarea e să rămână în prima linie şi aici nu se aplică decizia, dar sunt şi domenii în care lucrează persoane conştiente că dacă activitatea se reduce şi venitul este pe măsură.

După o analiză riguroasă prin consultare cu miniştrii şi autorităţile locale, vom anunţa public care sunt acele domenii. Fiecare ministru are argumente pentru a susţine aplicarea măsurii într-o zonă din totalul angajaţilor pe care-i coordonează şi vom anunţa public.”

În momentul în care 1 milion de angajaţi ai sistemului privat nu mai au un loc de muncă, a venit şi momentul în care bugetul de stat nu mai poate susţine 100% sistemul bugetar, chiar dacă Guvernul Orban n-ar fi vrut să atingă acest sector.

Economia României e la începutul problemelor şi clar vor fi nevoiţi să aplice măsuri dure în toate sectoarele de muncă. În momentul în care majoritatea bugetarilor stau acasă în aceste zile, veniturile nu pot fi efectiv susţinute de găurile negre create de pandemia COVID-19.

Aşadar, în următoarele zile vor fi anunţate măsuri drastice şi pentru sistemul bugetar.