Pareri

Moaştele bisericii ortodoxe ar putea înlocui vaccinul anticorona? Mutăm bolnavii în catedrale!

Constantin Necula. Profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sibiu. Cine nu-l ştie? Întrebarea mea e alta. Cine-l ştie din interviul dat la o televiziune de ştiri, acolo unde spunea domnul Necula nişte aberaţii? Şi spun asta după ce l-am ascultat, fiind discutat la Starea Naţiei de aseară.

Întrebat fiind despre „linguriţa comună” de împărtăşanie de la Cluj, imagini deja virale pe net, el spune că nu e posibil să se poată răspândi coronavirus prin „metoda linguriţei”.

„Unde aţi găsit voi în istorie, un astfel de caz în perioada nenumăratelor pandemii sau epidemii?” spune tovarăşu’. Gicule, vorba lui Pătraru, eşti sănătos la cap? Înţeleg că se pricepe la ciorovăială în nenumăratele conferinţe susţinute pe la centrele Sf. Spiridon, dar să afirmi că toate alea sfinte ale Domnului sunt de neatins în ceea ce înseamnă Covid-19, e prea mare prostie. Un popă pe la Arad a murit de Covid-19 tocmai că cele sfinte n-au creat aula credinţei? Vreo 6 slujitori sunt infectaţi cu virusul şi probabil că au intrat în biserică având gândul la petrecerea de la Bamboo.

În Iaşi au scos moaştele Sf. Paracheva pe străzi şi se întâmplă asta după 73 de ani. Cică n-au scos un sunet despre acţiune dar în imagini se vede populimea rugându-se fără măşti şi stând buluc, unul lângă altul. Toţi cercetătorii lucrează la vaccinul care ar trebui să oprească acest virus dar eu propun altceva: Toţi bolnavii să meargă în biserici, să le transformăm în locurile care vindecă. Să-i lăsăm pe medici liniştiţi şi să-i îmbrobodim pe popi cu responsabilitatea vindecării. Cum ar fi? Păi nu credinţa ne vindecă? Ce naiba? Lucrează ăia ca proştii în subteranul Pentagonului la o chestie inutilă. Moaştele bisericii ortodoxe ar rezolva virusul în câteva zile.

Un celebru părinte al unei mănăstiri din Iaşi urlă tot pe la TV că vaccinurile au multe defecte şi autorităţile nu spun că dau „erori”. El îndeamnă enoriaşii, populimea mai cu seamă, la refuzul vaccinării copiilor pentru că acest lucru e periculos. În acelaşi timp, are smartphonul pe masă şi foloseşte reţeaua de internet, explicând că educaţia sexuală n-ar trebui să însemne Kamasutra. Băi eşti prost? Deci popa ăsta a studiat lucrurile astea şi n-ar vrea să le cunoască şi copiii. Pentru majoritatea popilor şpăgari, educaţia sexuală înseamnă pornografie, dar nu spun o iotă despre preoţii pedofili.

O lume nebună, nebună rău. Coronavirus nu e imun nici la moaştele purtate-n stradă, nici la sfânta împărtăşanie şi nici la credinţă. Îl doare-n paiş’pe de cel care-i ortodox, catolic, musulman, budist, penticostal sau orice altceva. Gicule, amărât eşti că anul ăsta dă sărăcia-n biserică, dar trebuie să înţelegi că virusul n-are niciun Dumnezeu.

Tot aseară şi tot la Starea Naţiei, informaţie preţioasă. Biserica a donat 4 milioane lei pentru materiale necesare spitalelor. Am spus waw! Apoi, se dă informaţia bombă. În 6 zile, la pelerinajele de la Arsenie Boca, s-au strâns 5 milioane euro! Băi eşti nebun? Comparaţia e inutilă şi în timpul ăsta, Biserica Ortodoxă se dă mare. Îndeamnă la credinţă, aşa cum fac mereu. Când vine vorba de băgat mâna-n buzunar…ar băga la alţii.