Lecția de istorie – 5 aprilie

Condamnarea la moarte a lui Ethel și Julius Rosenberg, spionii care au dezvăluit sovieticilor secretele privind fabricarea armei atomice.

La data de 5 aprilie 1951, la New York a avut loc procesul prin care au fost condamnați la moarte soţii Ethel si Julius Rosenberg, cetățeni americani acuzați că au transmis Uniunii Sovietice secretele de fabricație a bombei atomice. Soții Rosenberg au fost executați pe scaunul electric la 19 iunie 1953 în celebra închisoare Sing-Sing din statul New York.

În ceea ce privește procesul celor doi spioni, el fost unul dintre cele mai mediatizate şi controversate procese desfășurate în plin Război Rece. Soţii Rosenberg, care făceau parte dintr-o reţea de spionaj controlată de Moscova, au fost acuzați că au livrat sovieticilor mai multe dosare top-secret despre tehnologia de fabricare a bombei atomice, din cadrul „proiectului Manhattan’’. Ethel și Julius Rosenberg fost arestaţi după ce o rudă de-a lor, David Greenglas, cumnat cu Iulius Rosenberg și frate cu Ethel Rosenberg, i-a denunţat la FBI că transmit sovieticilor informaţii din zona cercetărilor atomice.

După arestare, soții Rosenberg au fost anchetaţi și găsiţi vinovaţi de spionaj, fiind condamnați la moarte într-un proces ce a avut loc în ziua de 5 aprilie 1951. După acest proces, opinia publică americană a fost cuprinsă de panică, sursa principală a acestei stări de spirit fiind faptul că Uniunea Sovietică realizase deja primele teste nucleare, iar monopolul atomic al Statelor Unite era astfel amenințat.

Chiar dacă soţii Rosenberg nu şi-au recunoscut niciodată vinovăţia, ei au sfârşit pe scaunul electric, iar finalul acestui proces face parte dintre acele cauze celebre care nu contenesc să alimenteze chiar și astăzi controverse şi polemici. Și totuși, la acea vreme, caracterul mediatizării a reflectat intens îngrijorarea Statelor Unite pentru pierderea poziției de singura putere nucleară, îngrijorare amplificată și de faptul că după descifrarea codurilor secrete folosite de ambasada sovietică din Washington, s-a descoperit că Moscova înfiltrase o serie de agenţi şi în locurile unde cercetătorii americani lucrau la o altă armă cu distrugere in masa și anume bomba cu hidrogen.