Istorie

Lecţia de istorie – 4 aprilie

Marele bombardament asupra Bucureștiului din 4 aprilie 1944.

La data de 4 aprilie 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Bucureștiul este bombardat masiv de către aviația anglo-americană, în urma atacului înregistrându-se importante distrugeri materiale şi numeroși morți şi răniți.

Au fost vizate zone civile, în special partea centrală a orașului, cartierul Grivița și zona Gării de Nord, ținta principală fiind această gară, deoarece prin bombardarea ei se încerca împiedicarea transporturilor militare spre frontul din Moldova, unde armata sovietică forța înaintarea spre vest. Pe la ora prânzului, un număr circa 220 de bombardiere B-17, numite și „fortărețe zburătoare” şi peste 100 bombardiere B-24 Liberador, au intrat în spațiul aerian al României, venind de la Baza Aeriană de la Foggia din Italia și în scurt timp au fost deasupra capitalei României.

În acel moment, în Gara de Nord se aflau câteva sute de moldoveni refugiați din zona Moldovei, care urmau să fie repartizați în diferite locații din București şi din provincie. Erau mai ales femei, copii şi bătrâni, într-o stare de totală de deprimare şi de derută după ce își părăsiseră casele şi agoniseala de o viață, așteptând flămânzi şi obosiți ca autoritățile să găsească locuri unde să fie repartizați.

Când s-a dat alarma, aproape toţi au rămas în vagoane, deoarece nu aveau unde se adăposti, iar dezastrul a fost total deoarece sub ploaia de bombe au murit majoritatea acestor refugiați. De asemenea, mii de case au fost distruse în bombardament, iar cartiere precum Grant, Grivița, Giulești, Triaj, Chitila, au devenit de nerecunoscut, suferind pagube enorme. Au căzut bombe şi în Calea Victoriei asupra Hotelului „Splendid” şi a Teatrului Național, a Ateneului Român, asupra Universității și a multor alte clădiri cu valoare de patrimoniu. Numărul victimelor bombardamentului din 4 aprilie 1944 a fost deosebit de mare, iar bilanțul oficial consemnează un număr de 2942 de morți, peste 4000 de răniți și peste 55.000 de oameni care au rămas fără adăpost.

Concluziile desprinse de contemporani sunt unanime și spun că bombardamentele americane nu aveau nici o justificare logică, deoarece a fost măcelărită populaţia civilă, lipsită de apărare, Bucureștiul neavând la acea dată zone economice strategice sau cu așa de mare importanță, încât să influențeze soarta războiului. Și chiar dacă rețeaua feroviară şi nodurile de comunicație sunt obiective militare și sunt atacate în timp de război, bombardarea Bucureștiului din ziua de 4 aprilie 1944 rămâne un atac fără rațiune asupra populației civile. Acea zi de Paști din 4 aprilie 1944 a fost un moment tragic pentru capitala României, un moment care nu trebuie uitat, niciodată.