Comunicat de presa

Cea de-a patra Ordonanță Militară, de la instaurarea stării de urgență.

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela :

„Sunt măsuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut România în ultimii 30 de ani.

Am clarificat cu privire la circulația persoanelor peste 65 de ani un interval orar în care pot să își rezolve și probleme de natură medicală (tratamente oncologice planificate, dializă), deplasare care se poate face cu mijloace de transport proprii, ale familie, toate făcându-se în intervalul orar normal, pe întraga perioadă a zilei.

Am permis deplasarea în afara locuinței a persoanelor peste 65 de ani și în intervalul orar 20.00-21.00 pentru a asigura nevoile animalelor domestice sau de companie. Pentru ieșirile în acest scop nu e nevoie de declarație pe proprie răspundere.

Tot pentru cei peste 65 de ani am clarificat condițiile în care pot fi sprijiniți de operatorii economici care desfășoară activități comerciale aprobate, astfel încât în intervalul 11-13 să faciliteze cu prioritate accesul persoanelor de peste 65 de ani în aceste spații.

Pentru a proteja cetățenii care locuiesc în blocuri, am stabilit în articolul 8 ca autoritățile locale, începând din 31 martie, vor monta dispozitive dezinfectante pe scara blocului și vor face dezinfecții periodice.

Interdicția privind circulația persoanelor în grup mai mare de 3 se aplică exclusiv circulației pietonale – este o clarificare față de Ordonanța Militară nr. 3.

Amenda de 100 de lei, pentru nerespectarea ordonanțelor militare de catre persoanele fizice, se mărește la 2.000 de lei.”

Declarații Bogdan Despescu

„Am verificat circa 270.000 de persoane la intrarea în țară în ultimele săptămâni. Dintre cei verificați, peste 228.000 sunt cetățeni români. Au fost efectuate formalități pentru 5.700 cetățeni italieni.

57.000 sunt români care au călătorit în Italia. După suspendarea curselor aeriene, numărul persoanelor care au intrat în România a scăzut semnificativ. Din 25 martie, MAI, prin Poliția și Jandarmeria Română, verifică în teren respectarea măsurilor dispuse de autorități.

Angajații MAI au sprijinit în toată această perioadă activitățile de transport mărfuri, mai cu seamă. Amenda de 1000 de lei, pentru nerespectarea ordonanțelor militare, se mărește la 10.000 de lei.”

Raed Arafat:

„La ora 20 au fost confirmate 1815 cazuri în total. Vindecați 206, decedați 43. Internați 770, 52 la terapie intensivă.

Am emis 4 ordine ale comandantului acțiunii.

Primul: stabilește anumite reguli pentru internarea pacienților. După semnalarea faptului că s-a întârziat internarea, am decis să emitem un ordin care stabilește clar că orice pacient poate fi suspectat de a fi pozitiv, chiar dacă nu există încă o testare.

Refuzul de internare a unui pacient cade sub incidența penală. Atragem atenția medicilor și managerilor că pacienții nu pot fi refuzați pe motiv că nu există confirmarea că sunt pozitivi sau negativi. Tratați problema cu maximă seriozitate.

Al doilea ordin: stabilirea modului de detașare sau delegare. Art 1: Personalul medical de specialitate pot fi detașați sau delegați la alte unități care au deficit de persoanl. Pe durata situației de urgență, personalul nu poate refuza detașarea sau delegarea. Detașarea sau delegarea în alt județ se face prin dispoziția secretarului de stat. Aici a fost obligatoru ordinul pentru pregătirea sistemului sanitar în cazul unei creșteri exponențiale a cazurilor.”