#coronavirus

”SCENARIUL 4 se apropie”

Ministrul Sănătății a spus că vârful pandemiei de coronavirus din România este așteptat în partea a doua a lunii aprilie, atunci când se estimează că numărul românilor infectați va ajunge la 10 mii de persoane.

”Vor fi și cazuri grave. 10.000 de cazuri, dar depinde cum ajungem la această cifră. Dacă ajungem repede și avem cazuri care sufocă sistemul, va fi un pic dificil pentru stările critice. Dacă avem o urcare lentă, atunci îi vom putea trata pe cei aflați în spitale și putem interna și alte cazuri noi.

Menționez că ne apropiem de Scenariul 4, de peste 2.000 de cazuri confirmate, în care cazurile ușoare și medii vor fi tratate acasă, iar cazurile și cele critice vor fi tratate în spital, în secțiile de boli infecțioase și la ATI, sub supraveghere”, a explicat ministrul Sănătății.

Întrebat cum se va face supravegherea celor de acasă, Nelu Tătaru a precizat că aceste cazuri ușoare sunt cele care au un tratament minim antiviral. ”Ele vor fi sub supravegherea medicului de familie, unui medic cu experiență, a voluntarilor precum și a medicilor specialiști în măsura în care situația o impune. Prima relație o vor avea cu medicul de familie care, în funcție de simptomatologie sau evoluția bolii, va solicita medicul infecționist care va decide sau nu internarea”.