Pareri

Bolnav de pneumonie, trimis acasă fără consult deşi se impunea test COVID-19?

Eu înţeleg că-i stres, că-i multă agitaţie la SJB şi că doctorii şi asistentele n-au de niciunele, fapt pentru care le-am şi sărit în ajutor săptămâna trecută când vorbeam despre lipsurile din SJB. Înţeleg orice numai faptul că nu se face treaba cum trebuie, nu.

Treaba cum trebuie ar însemna cam ceea ce spune soţia unui bolnav de pneumonie, recent ajuns la Spitalul TBC din Bacău. Pneumonie. Adică ceva legat de plămâni. Adică necesitate test COVID-19, aşa cum şi Dr. Ungureanu a înţeles. Doctorul menţionat e cel de la Spitalul TBC şi cel care i-a dat trimitere către secţia de Boli Infecţioase din SJB. A mers bolnavul la SJB, s-a prezentat la Triajul aflat în curtea spitalului şi apoi l-au îndrumat spre Infecţioase.

Doar că aici intervine ciudăţenia şi anume, biletul de trimitere i-a fost luat bolnavului, înregistrat, dar nu a fost consultat în nici un fel, nici măcar temperatura şi duduia aflată în halat pe holurile secţiei i-a menţionat respectuos că dacă vrea test COVID-19 trebuie să vină cu IZOLETA. Duduia n-a înţeles că bolnavul a parcurs deja traseul până la Infecţioase şi că se afla în faţa ei, existând posibilitatea ca el să aibă COVID-19 deşi sperăm să nu. Dar duduia vroia cu izoleta. Ceea ce l-a supărat pe bolnav e faptul că biletul de trimitere i-a fost luat şi înregistrat. Unde? Numai ei ştiu.

Bolnavul de pneumonie a primit o reţetă pentru antibiotic şi celebra trimitere de la dr. Ungureanu de la TBC. De la Boli Infecţioase s-a ales doar cu trimisul acasă.

În cele mai sceptice scenarii, bolnavul ar putea avea Covid-19, în fapt orice problemă la plămâni poate duce la acest scenariu, lucru pentru care dr. Ungureanu l-a trimis la Infecţioase. Oricum a-i întoarce situaţia, bolnavul trebuia consultat, trebuia văzut despre ce e vorba pentru că a poposit la Infecţioase cu un bilet de trimitere. Sau asta nu mai e valabil acum?

Ne-a trimis biletul de trimitere dar nu-l facem public pentru că nu vrem să-i provocăm situaţii neplăcute. Mă repet, le înţeleg problemele, stresul, lipsurile şi orice altceva. Dragele mele, faceţi-vă treaba aşa cum scrie la carte, altfel, avem un risc în plus.

Testele COVID-19 se fac doar pe suspecţii care ajung cu izoleta? Măi să fie. Altceva vă întreb: „Teste aveţi sau doar vă faceţi că aveţi?” Şi? Facem ceva gălăgie sau aşteptam să avem zeci de mii de infectaţi?