Pareri

Autostrada nu temperează teribilismul şoferilor de BMW. Moartea n-are INTERZIS nici acolo.

Dăm vina pe lipsa infrastructurii când contorizăm zilnic un număr de morţi în accidentele petrecute pe şoselele din România. N-aş fi de acord în totalitate cu aspectul ăsta pentru că privesc cu atenţie la detaliile ce fac parte din motivul întâmplărilor nefericite.

Citim despre autostrada A13 şi despre dorinţa de a o vedea finalizată în cel mai scurt timp, despre numărul de kilometri prea mic în ceea ce priveşte inaugurările din infrastructură şi despre timpii scurtaţi în cazul deplasărilor pe acestea.

Bun, dar ce legătură au astea cu teribilismul, inconştienţa şi lipsa de experienţă a tinerilor şoferi ce au luat permisul cu o săptămână înainte de a accelera bolidul cu 180km/h? Ce legătură au astea cu depăşirile neregulamentare şi cu alcoolul din sângele şoferilor? Ce legătură au astea cu cei care urcă la volan fără a avea permis de conducere sau cu faptul că ăştia teribilişti confundă strada cu pista de raliuri?

Doi tineri din Galaţi au murit în urma accidentului petrecut la intrarea în Bârlad, din cauza vitezei şi a lipsei de experienţă, izbinduse de un pom, după ce au părăsit partea carosabilă. Păi dacă e autostradă şi tu părăseşti carosabilul la 180km/h, cum crezi că eşuezi? Dacă e BMW, tot un morman de fiare va rezulta şi dacă urlă Florin Salam la maxim în sistemul audio perfecţionist al maşinii şi dacă ai vrut să-i arăţi prietenei ce talentat eşti să duci vitezometrul la maxim.

Nu neapărat carosabilul e vina accidentelor din România ci faptul că sunt prea mulţi inconştienţi care şi-au tras maşină tare din primii bani câştigaţi cu sudoare prin Europa. Fotografiile cu vitezometrul urcat până la viteze ameţitoare fac obiectul a mii de postări pe facebook, fotografii care pot ”rupe” inimile fetelor dornice de adrenalină. Şi s-a întâmplat des să moară tineri ce n-au vrut decât o plimbare cu nouă achiziţie în ceea ce priveşte autoturismul, moment în care şoferul a testat maşina pe drumurile publice şi nu pe vreun maidan. Mor oameni nevinovaţi pentru că ăştia, inconştienţii cu rable cumpărate din Germania au făcut manevre greşite. Deci, MANEVRE GREŞITE!. Noi dăm vina pe autostrăzi dar nu vorbim despre faptul că ne dăm în stambă şi refuzăm să fim şoferi disciplinaţi în trafic.

Autostrăzile ne ajută să ajungem mai repede, întradevar, însă nu ne vor schimba mentalitatea, nu ne vor ajuta să nu urcăm băuţi la volan şi nu ne vor limita pedala de acceleraţie. Mor şi nemţii pe autostradă însă înclin să spun că ei sunt mult mai civilizaţi şi numărul e mic. La noi, numărul accidentelor va fi chiar şi pe autostrăzi de 100 de ori mai mare pentru că…suntem aceeaşi români teribilişti. Inconştienţi.Indisciplinaţi în trafic. Moartea vine şi pe autostrăzi prieteni. Autostrada e pentru confort, pentru şoferii civilizaţi în trafic. Pentru copiii ăştia dornici de adrenalină, va fi aceeaşi pistă a morţii…

Foto: Atentie Politia Iasi/Facebook