Comunicat de presa

Costin Iordache (Alternativa Dreaptă) despre stadion.

Administrația locală trebuie să investească în infrastructura sportivă, în dezvoltarea sportului de masa prin asigurarea locurilor de practicare a sportului egal distribuite in cartiere și cu acces facil pentru toți practicanții, precum și susținerea financiară a ramurilor sportive cu rezultate la nivel național, european și internațional.

Rolul administrației este acela de a pune la dispoziția cluburilor sportive, care după mine ar trebui finanțate din bani privați, infrastructura necesară și o bază de selecție formată din copii și tineri care au avut unde să facă sport. De asemenea, oferirea de condiții pentru practicarea sportului de masa este o investitie in sănătatea publică.

Bineînțeles că administrația publică poate investi în sportul de performanță, dar cred că prioritare sunt acele ramuri sportive care aduc rezultate. Știu că fotbalul este sportul rege, dar sa nu uitam că există rezultate la nivel național și european, mult mai multe și mult mai importante în handbal, volei, box, lupte sau sărituri în apă.
Este o discuție aprinsă în aceste zile despre stadion, provocată de un proiect scos din joben, dar și de „moda” de a vorbi despre stadionul care se va dărâma (sau se dărâmă?). Avem nevoie de stadion? Da, un stadion este parte a infrastructurii sportive a municipiului.

Este necesar ca stadionul sa fie construit din bani publici? Nu neapărat. În multe orașe occidentale, stadioanele aparțin cluburilor care sunt private. Daca avem stadion acesta poate fi pus la dispoziție, prin închiriere sau concesiune unui club. Aici apar două întrebări: avem echipa de fotbal care sa folosească stadionul? avem fotbal și interes pentru fotbal? Echipa de fotbal la nivelul primului eșalon nu mai avem, am avut una de fotbal feminin la un moment dat in prima divizie, dar nu a contat. Avem totuși reprezentante in eșaloane secunde. Câți băcăuani merg la meciuri și câți plătesc bilete? Daca un croitor ne face un pantalon îl plătim, daca vrem sa vedem un jucător de fotbal care se antrenează și ne bucura cu talentul lui, vrem gratis.

Atunci daca echipa nu avem, la meciuri nu mergem și bilete nu plătim, la ce folosește un stadion? Ce ar fi sa începem să umplem stadionul de la Letea unde sa intram cu bilete cumpărate și cu abonamente? Așa pentru inceput..