Politica

Activiştii civici pentru A8 au făcut partid şi îl consiliază pe Ludovic Orban.

Unii cetăţeni îngrijoraţi de lipsa autostrăzilor au tot înfiinţat organizaţii specifice, ducând o luptă dură cu autorităţile ce nu reuşesc să inaugureze decât vreo câţiva kilometri anual. Băieţii deştepţi s-au lansat o dată cu aceste asociaţii, sfârşind până la urmă într-un partid, unul care le poate oferi oportunitatea de a fi la vedere. Lupta asociaţiilor de gen a fost dusă şi de Cătălin Urtoi, reprezentantul asociațiilor „Împreună pentru A8” și „Moldova Vrea Autostradă”, dar finalul e blamat de europarlamentarul Dragoş Benea, anume, poziţia de consilier a prim ministrului Orban.

Între timp a apărut partidul ”Impreuna pentru Moldova”, numele asociaţiei care a făcut lobby până acum în favoarea A8, Iaşi-Tg. Mureş. Aşadar, lupta civică a urcat pe scena politică fiind un moment prielnic PSD-ului pentru a lansa atacuri împotriva foştilor activişti.

Dragoş Benea a scris pe facebook, indignat de mişcările politice făcute de Cătălin Urtoi:

„Exemplarul” Urtoi și-a făcut partid din autostrada pentru Moldova!

Dle. C. Urtoi,

Vorbiți de peste 10 ani de autostradă, dar ați sfârșit prin a vă face un partid. Pe care tocmai l-ați lansat. Un partid, nu o autostradă!

Asta pentru că vorbăria despre autostradă a fost doar un pretext pe drumul parvenirii dvs. politice. Farsa și impostura trebuiau să iasă, la un moment dat, la iveală. Astfel, ați ajuns consilier de ministru PNL și făcător de partid.

Dar autostrăzile nu se fac cu sloganuri sau lozinci, dle. Urtoi. Se fac cu studii de fezabilitate, proiecte tehnice, licitații și execuția lucrărilor. Asta am făcut noi cu autostrada Bacău – Brașov (A13). Știți când?

Chiar atunci când dvs. și alții ca dvs, alături de câțiva aroganți lustruiți de la PNL, jubilați și vă făceați poze electorale cu „Autostrada Unirii” devenită lege în dec. 2018, de Centenar. Cu pozele veți rămâne, pentru că nimeni, niciodată nu va finanța din bani europeni distrugerea mediului înconjurător.

Poate nu sunteți la curent: autostrada Tg. Mureș – Iași (A8) se suprapune cu peste 51.000 de hectare de parcuri naționale și rezervații, adică 55% impact de mediu. Cu alte cuvinte, parcurile, rezervațiile și ariile naturale protejate, cu flora și fauna aferente, reprezintă mai mult de jumătate din lungimea totală a A8‼ Iar asta ar trebui să vă dea de gândit. Foarte serios de gândit!

Vă întrebați, într-o postare recentă, unde-s ieșenii și europarlamentarii de Iași care să susțină A8, concluzionând că Bacăul are un astfel de „exemplar”, în persoana subsemnatului, care „s-a apucat de treaba”. Greșiți!

De treabă, noi cei de la PSD Bacău, ne-am apucat încă din 2018, când ministrul Transporturilor Lucian Șova a solicitat o analiză multicriterială independentă privitoare la coridoarele de conectare a Moldovei cu Transilvania. Analiza a fost făcută de BEI – PASSA și agreată de JASPERS, consultantul oficial al Comisiei Europene.

Și, ce să vedeți!? Cifrele vorbesc de la sine. Nu lozincile, nu sloganurile.
Bacău – Brasov (A13) este și mai ieftină (de vreo 3 ori), și mai prietenoasă cu mediul, și mai circulată decât A8, Tg. Mureș – Iași. Doar 8% impact pe mediu, nu 55% ca la A8.

Cred că e limpede ptr cei mai mulți, nu știu dacă și ptr dvs, că într-o Europă care ne caută la gândaci și ne verifică la plopii fără soț, alegerea rațională și fezabilă de autostradă este varianta Bacău – Brașov.

La Iași, nu reușiți să înțelegeți un lucru simplu: nu (doar) ieșenii au nevoie de autostradă; întreaga Moldova are nevoie de autostradă, chiar dacă asta înseamnă a alege o variantă de autostradă care nu privilegiază orgoliul ieșenilor. Dar care înseamnă o rută mai ieftină, mai prietenoasă cu mediul, mai eficientă sub raportul cost/beneficiu. În definitiv, crucială e conectarea Moldovei la Transilvania, nu conectarea Iașului la Tg. Mureș!

De aceea, în prelungirea apelului lansat în decembrie 2019 și reiterat de mine în februarie 2020, vă chem pe toți – cu mic, cu mare – să facem front comun pentru Bacău – Brașov (A13), singura soluție plauzibilă de autostradă ptr. Moldova. Adunați în spatele acestei idei exclusive, vom reuși să o impunem inclusiv guvernului PNL care, în fața evidențelor, nu va avea marja de manevră.”