Politica

Guvernul Orban 2 a fost validat.

Ludovic Orban mai face un pas din strategia pentru declanşarea anticipatelor. Conducerea PNL a validat, cu unanimitate de voturi, noul guvern și programul de guvernare modificat. Propunerile premierului demis ajung apoi la Parlament. Potrivit unor surse, Guvernul este același, sunt păstrați aceiași miniștri, pe aceleași posturi. Programul de guvernare a fost actualizat. Potrivit unor surse din PNL, printre principalele obiective, Guvernul Orban 2 a notat desfiinţarea secției speciale şi menţinerea ţintei de deficit la 3,6. 

Guvernul foloseste politica fiscala pentru a promova o crestere economica sustenabila si pentru a reduce gradul de saracie. Politica fiscala influenteaza direct economia prin intermediul cheltuielilor si veniturilor bugetare. 

Astfel, in contextul economic actual politica fiscal bugetara trebuie sa aiba un rol de stabilizare a ciclului economic.  

Din noiembrie 2019 politica fiscala a Romaniei a inceput tranzitia de la o politica fiscala pro-ciclica, destabilizatoare, folosita in ultimii ani la o politica fiscala neutra sau chiar anti-ciclica. Aceasta perioada de tranzitie continua in 2020.