Direcția de Sănătate Publică Bacău atrage atentia! 25 de gravide sub 15 ani!

Campania „Protejează-ţi sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul şi responsabilitatea ta”, februarie 2020.

Campania din acest an, aduce în atenția publicului problematica sănătății reproducerii pentru adolescenți și femeile gravide și are ca obiectiv creșterea nivelului de informare al acestora despre: contracepție, importanța planificării familiale, sănătatea în perioada sarcinii, avorturile și complicațiile acestora, bolile cu transmitere sexuală.

Sănătatea reproducerii definită ca fiind o bună stare fizică, mentală și socială și nu doar absența bolii sau a infirmității, în toate aspectele referitoare la sistemul reproducător și la funcțiile și procesele acestuia, se referă la faptul că oamenii sunt capabili să aibă o viață sexuală satisfăcătoare și sigură și că au capacitatea de a se reproduce și libertatea de a decide cu privire la viața lor sexuală.

În perioada 2007-2017, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente. Acest aspect este unul complex, ale cărui consecințe afectează atât mama, cât și copilul. Fenomenul „copiilor cu copii”-, mai multe nașteri premature, rată de vaccinare scăzută și riscuri sociale – este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează doar la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile.

În 2017 România era pe primul loc în UE în ce priveşte numărul de naşteri înregistrate la adolescente cu vârste sub 15 ani, reprezentând 9,78% din totalul naşterilor, conform datelor Eurostat. Comparativ cu anul 2017, în 2018, a crescut numărul și ponderea gravidelor cu vârsta sub 15 ani, o grupă de vârstă de mare risc pentru mamă şi copil, care necesită monitorizarea lor pe întreaga perioadă a sarcinii.

La nivelul judeţului Bacău, în cabinetele medicilor de familie au fost luate în evidenţă în anul 2019, un numar total de 25 de gravide cu vârsta sub 15 ani, iar in anul 2018 au fost luate în evidenţă 23.

La nivel local, în cadrul acestei campanii, instituţia noastră, prin Compartimentul de Promovare a Sănătăţii, desfăşoară o serie de activităţi specifice: activităţi interactive cu grupuri de adolescenti şi tineri din gimnazii şi colegii, întâlniri cu grupuri de adolescente şi gravide din comunităţi vulnerabile, distribuire de materiale informative prin cabinetele medicilor de familie, farmacii şi ambulatorii de specialitate” – Alin-George Năstasă – Directorul Executiv al DSP Bacău