Local

Alba-neagra în Consiliul Judeţean. Războaiele politice pot bloca fondurile către rural!

Am înţeles încă din Conferinţa Ordinară a PSD-ului de sâmbătă ca peneliştii n-au ştiut că au 3 locuri vacante de consilieri judeţeni. Benea l-a ironizat pe Ionel Palăr în discursul în care îi mai adusese încă vreo 6-7 acuze.

În replică, conducerea PNL susţine că a fost împiedicată în acest sens chiar în şedinţa din 7 februarie 2020.

”Consiliul Județean Bacău se face vinovat de un abuz fără precedent, după ce a refuzat premeditat să valideze trei consilieri județeni ai PNL, exact înainte de ședința în care s-a dezbătut alocarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale și pentru investițiile pentru drumurile județene și comunale.
PSD și-a asigurat, astfel, o majoritate care să-i permită să aloce sumele arbitrar, așa cum a mai făcut-o și să lase primării PNL fără fondurile necesare bunei funcționări.
În semn de protest față de modul în care conducerea județului a privat PNL de cel puțin un vot în ședință, consilierii liberali s-au abținut de la vot.”

Sorin Brașoveanu, preşedintele Consiliului Judeţean ne-a transmis în redacţie un comunicat de presă prin care explică punctul lui de vedere:

”Am luat cunoștință de comunicatul dat publicității de conducerea PNL Bacău, luni, 10 februarie și – pentru o corectă informare a opiniei publice – facem următoarele precizări clarificatoare:

Procedurile de vacantare a mandatelor celor 3 consilieri județeni PNL au urmat prevederile legale în vigoare. Astfel, la 23 decembrie 2019, s-a aprobat proiectul de hotărâre vizând încetarea mandatului consilierului județean PNL Liviu Miroșeanu, înainte de termen, ca urmare a demisiei acestuia. În aceeași zi, Consiliul Județean a comunicat hotărârea de vacantare atât domnului Liviu Miroșeanu, cât și PNL Bacău.

La data de 30.01.2020, Consiliul Județean a aprobat proiectele de hotărâre vizând aprobarea încetării mandatelor de consilieri județeni pentru consilierii Claudiu Năstase și Mihai Mititelu, fiind comunicate hotărârile de vacantare ca în cazul lui Miroșeanu, inclusiv persoanelor în cauză.

Cele trei proiecte de hotărâre menționate anterior au fost aprobate și cu votul consilierilor județeni ai PNL, iar cei 3 consilieri demisionari au primit personal comunicările de vacantare așa cum rezultă și din înscrisurile de la compartimentul Registratură.

Nu este vina Consiliului Județean că adresa și datele de contact consemnate pe site-ul de internet oficial al organizației județene PNL Bacău sunt inexacte. Era de datoria și responsabilitatea exclusivă a PNL Bacău să actualizeze aceste date și să notifice o eventuală schimbare a adresei oficiale de corespondență. Pe de altă parte, cei 3 demisionari aveau datoria, în propriul interes, să înștiințeze organizația din care fac parte cu privire la comunicarea hotărârilor de vacantare.

PNL Bacău nu a fost privat de validarea a trei noi consilieri județeni, așa cum eronat se afirmă în comunicat. Precizăm că PNL Bacău a transmis către CJ adresa cu cei 3 supleanți cu doar două zile înainte de ședința extraordinară din 7 februarie 2020, ordinea de zi fiind deja comunicată aleșilor.

Conducerea organizației județene a PNL Bacău avea suficient timp, începând din decembrie 2019, să transmită către CJ adresa cu înlocuitorii consilierilor județeni demisionari. Nu pot formula propuneri de înlocuitori alte organizații politice în numele PNL Bacău și nu cu două zile înainte de ședință, atât timp cât mandatul consilierului Miroșeanu a încetat cu aproape două luni în urmă.

Activitatea administrativă a județului Bacău, precum și activitatea comunităților locale nu poate sta după programul și dispoziția/indispoziția conducerii PNL Bacău, ale cărei superficialitate și lipsă de implicare sunt, de fapt, adevăratele cauze care au dus la situația creată.

Pe această cale, îl somăm pe președintele PNL Bacău, Ionel Palăr, să renunțe la a pasa propria răspundere pe umerii CJ Bacău, atâta vreme cât prevederile Codului Administrativ, precum și vacantarea celor 3 mandate de consilieri județeni erau cunoscute de liberali sau trebuiau să fie cunoscute.

În mod iresponsabil, după modelul instituit de guvernarea PNL, șefii liberali din județul Bacău amenință cu blocarea activității administrative a comunităților locale, prin contestarea în instanță a hotărârii CJ din 7 februarie, prin care s-au alocat fonduri către primăriile din județ. Raționamentul obtuz al PNL Bacău va conduce la blocarea investițiilor derulate în comunitățile din județul Bacău, inclusiv de către primăriile conduse de primari PNL!

În loc să invoce motive de fațadă, menite a ascunde propria superficialitate și neștiință, Ionel Palăr ar fi trebuit să lectureze Codul Administrativ pe care l-a și votat în Parlament. Sau să pună pe alții să-i citească și să-i explice” se arată în comunicat.