Local

Condițiile inumane de la un centru de recuperare psihiatrică din Bacău.

Imaginile „de groază” au fost date publicității astăzi de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, în urma unui control de dată recentă derulat la centrul de Recuperare și Reabilitare Neopsihiatrică din Răcăciuni.

Pereți mucegăiți, instalații sanitare sparte, chiuvete neconectare la rețeaua de canalizare și chiar cabine WC fără uși sunt doar câteva dintre imaginile groazei surprinse în timpul controlului.

Centrul de Resurse Juridice a făcut recent o vizită de monitorizare independentă la centrul de Recuperare și Reabilitare Neopsihiatrică din Răcăciuni, iar inspecția a scos la iveală condițiile inumane din centru. Potrivit constatărilor făcute de echipa de control, persoanele din centru trăiesc în condiții de igienă precare, rezidenții folosesc wc-uri turcești, iar băile sunt degradate.

Instalații sparte și vechi, chiuvete fără conectare la canalizare, robineți improvizați, pereți mucegăiți, cabine de wc fără uși ori toalete fără capac, sunt doar câteva dintre imaginile care i s-au înfățișat echipei de control.

Imagini de coșmar li s-au înfățișat inspectorilor și în izolatorul centrului, o suprafață de aproximativ 10 mp, cu pereții scorojiți și mucegăiți, unde i-a izbit un miros greu și stătut. Camera respectivă nu are lumină și aerisire naturală, iar patul metalic este vechi și ruginit și păturile murdare.

În afara lipsei condițiilor minime de igienă, s-a descoperit că în centru lipsește tratamentul specializat de reabilitare, neexitînd o activitate de consiliere psihologică a persoanelor din centru.

Toate acestea în condițiile în care au trecut doi ani de cînd s-au semnat contractele de finanțare pentru construirea de locuințe pentru adulții cu dizabilități, astfel încît centrul să fie închis.

Locuințele respective sunt ridicate cu bani europeni, iar beneficiar este Direcția de asistență socială și pentru protecția copilului. Acestea ar trebui să fie gata anul viitor în februarie, potrivit proiectului.

Echipa de control a decis să sesizeze Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și a dispus, totodată, un control amănunțit prin intermediul Corpului de Control de la nivelul Autorității pentru Drepturile persoanelor cu dizabilități.

Sursa: Europafm.ro