Câte licitaţii, studii şi contestaţii va avea spitalul din Wuhan?

Se întreabă colegul meu, cum dracu fac chinezii ăştia un spital în 10 zile. ”Ce fel de spital e ăsta fără două – trei studii de fezabilitate, patru – cinci licitații, șase – șapte contestații și opt – nouă amânări?” continuă el ironia în postarea pe facebook.

Chinezii însă nu-s la prima ispravă de genul ăsta, în 2003, în timpul epidemiei de SARS (sindrom respirator sever acut), care a ucis 349 de persoane în China continentală și 299 în Hong Kong, chinezii au ridicat un spital la periferia rurală a Beijingului în doar o săptămână, pentru a putea trata numărul de pacienți în creștere continuă.

La noi doar certurile politice legate de construirea spitalului au durat 10 ani, timp în care, pacienţii se înghesuie prin corpurile existente.

La noi muncesc ăştia 20 de ani la un corp de clădire, ba e gata ba nu, stai că nu-i racordat la canalizare din vina ălorlalţi, ba mai plouă puţin prin tavan, ba nu merge sistemul de încălzire…etc.

Spitalul ridicat de chinezi acum 17 ani, cel finalizat într-o săptămână, e funcţionabil şi oferă condiţii decente pentru pacienţi. La noi, funcţionează şi spitalele ridicate acum 100 de ani doar că nu oferă nici o siguranţă pacientului şi trebuie să vii cu ligheanul de acasă pentru că te plouă în cap pe timpul perfuziei.

Cică spitalul ăsta ce-l vor ridica în 10 zile va fi o ….chinezărie 🙂 . ”La prima trântire de uşă, pică tot” spune un alt amic. Glumind, bineînţeles. Şeful de şantier chinez ştie însă despre pedeapsa cu moartea în cazul în care fură din ciment şi pun mai mult nisip în compoziţie şi dacă ”uită” să pună tot fier-betonul în stâlpii de rezistenţă. În China nu te faci că aduci 100 de maşini de balast, le notezi pe hârtie şi tu aduci în realitate doar vreo 50.

Noi glumim, ne minunam de reuşitele chinezilor şi ne întristăm de necazul prin care trec. De vineri, au început a mişuna mii de oameni pe şantierul spitalului cu o capacitate de 1.000 de paturi. Nu e din cauză că pot. Nu! E doar din cauză că vor!