Pe locul 2 în UE privind inflația!

Potrivit Eurostat țara noastră a fost întrecută doar de Ungaria, la capitolul creșterea inflației. Cu majorări de 4 procente, în medie, produsele și serviciile românești sunt de doi ani și jumătate într-un proces amplu de scumpire, arată datele oficiale.

De fiecare dată când mergem la cumpărături lăsăm mai mulți bani în magazine – asta și pentru că importăm cam 70 – 80 % din tot ce găsim în magazine. Banii nu rămân în țară să producă, ci susțin locuri de muncă din afara țării.

Un grafic al aceste inflații ne arată că în lunile de primăvară inflația crește foarte mult, depășind 4 %, după care scade vara. Apoi, din nou, începe să crească toamna, ajungând la nivel mare iarna.

Asta înseamnă că inflația este influențată de importuri, dar și de un an agricol mai slab. Toate aceste procente sunt raportate la anul trecut. Dacă în decembrie 2018 aveam 3 % inflație față de decembrie 2017, în 2019 am avut 4 % inflație, față de 2018.

Și, în ultimii 2 ani, Crăciunul din 2019 a fost cu 7 % în medie mai scump.

Să ne uităm puțin și la media Uniunii Europene. România este vicecampioană – cu o creștere a inflației în medie de 4 %. Doar Ungaria ne-a întrecut cu 4,1 %, însă este o situație singulară, pentru că doar în decembrie 2018 am mai fost întrecuți de altă țară din UE, respectiv de Estonia. În rest, am condus acest clasament al inflației.

Media Uniunii Europene este de 1,6 % – astfel că România are dublul mediei europene când vine vorba de scumpire. În schimb, cea mai mică creștere este în Portugalia, unde este aproape inexistentă.

Please follow and like us: