Istorie

Lecția de istorie – 17 ianuarie

Evacuarea lagărului de concentrare de la Auschwitz.

La 17 ianuarie 1945, din cauza apropierii trupelor sovietice, naziștii încep evacuarea lagărului de concentrare de la Auschwitz din sudul Poloniei. Cunoscut drept cel mai mare lagăr de exterminare nazist, Auschwitz a fost locul de punere în practică a Holocaustului, programul nazist de exterminare a evreilor și locul unde se estimează că au murit peste 1,6 milioane de persoane.

La începutul anului 1945, mai precis la data de 17 ianuarie, a început evacuarea acestui lagăr de exterminare şi peste 60 de mii de prizonieri au fost obligați să mărșăluiască spre localitatea Wodzislaw, unde au fost îmbarcați în vagoane de marfă şi trimişi în alte lagăre de concentrare situate în spatele frontului.

Pe drum spre localitatea amintită, în ceea ce a devenit cunoscut ca „marșul morții”, aproape jumătate dintre prizonieri au murit de foame, frig sau epuizare fizică, mulţi dintre ei fiind împuşcaţi pe drum de trupele S.S. aflate în retragere. În lagăr au rămas peste 17 mii de prizonieri bolnavi ce nu se puteau deplasa, fiind găsiţi de trupele sovietice care au eliberat lagărul la 27 ianuarie 1945.