Istorie

170 de ani de la nașterea ”Luceafărului poeziei românești”

Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850, la Botoșani. Acesta a fost al șaptelea copil din cei 11 ai cuplului Gheorghe și Mihai Eminovici. “Luceafărul poeziei românești” și-a petrecut copilăria în casa părintească de la Ipotești.

Între anii 1858 și 1866, Eminescu urmează șcioala de la Cernăuți și termină clasa a IV-a, fiind al cincilea dintr-un total de 82 de colegi. Și-a schimbat numele din Eminovici în Eminescu La 25 februarie / 9 martie pe stil nou debutează în revista „Familia”, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia „De-aş avea”.

De altfel, Iosif Vulcan a fost cel care i-a schimbat numele în Mihai Eminescu. În acelaşi an îi mai apar în „Familia” încă cinci poezii. Mihai Eminescu pleacă la studii în străinătate Mihai Eminescu pleacă, în perioada 1869 – 1872, la studii la Viena, acolo unde avea să o cunoască pe Veronica Micle.

De asemenea, începe și colaborarea la “Convorbiri Literare” și debutează ca publicist în ziarul “Albina” din Pesta.

Mihai Eminescu a murit în condiții suspecte în 1889 Mihai Eminescu a murit în condiţii suspecte şi interpretate diferit în mai multe surse la 15 iunie 1889 (15iunie, în zori – ora 03.00) în casa de sănătate a doctorului Şuţu, situată pe strada Plantelor din București.

„Luceafărul” este una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu, începută încă din 1873, dar scrisă și finisată de-a lungul multor ani până la publicarea sa în aprilie 1883 în Almanahul societății studențești România Jună din Viena. După publicarea la Viena, poemul a fost reluat apoi în același an în revista Convorbiri literare și în final în volumul princeps intitulat „Poesii” sub îngrijirea lui Titu Maiorescu, publicat în anul 1884.

Academia Recordurilor Mondiale (World Records Academy) a anunțat în ianuarie 2009 că „Luceafărul” este cel mai lung poem de dragoste.