Local

O ”gură de aer” pentru bugetul orașului

In această dimineață, Thermoenergy a pus în funcțiune grupul de cogenerare cu ciclu combinat, care a început să producă deja, atât energie termică, cât și energie electrică.

Investiția a fost începută în 2011, dar a fost abandonată de fosta administrație încă din anul 2013, deoarece proiectul a fost gândit greșit: turbina avea nevoie de o alimentare cu gaz la o presiune de 6 bari, însă rețeaua inițială a fost construită pentru numai 0.8 bari.

”Lucrările au fost repornite în luna februarie a anului trecut, iar astăzi avem grupul de cogenerare funcțional datorită investițiilor realizate din resurse proprii ale municipiului Bacău.

Noua centrală ciclu combinat are o eficiență ridicată prin comparație cu producția separată de energie electrică și termică și va reprezinta ,,o gură de aer” dacă luăm în calcul sumele imense pe care trebuie să le plătim anual pentru subvenționarea agentului termic.

Energia electrică obținută va fi tranzacționată în piața națională și ne va aduce în plus venituri de peste 15 milioane lei anual. Scădem astfel povara celor peste 70 de milioane de lei, bani de care avem nevoie anual pentru Thermoenergy, și pe care sunt nevoiți să îi suporte toți locuitorii orașului.

Vreau să mulțumesc directorului general Florin Pavăl și întregii echipe de la Thermoernergy SA pentru profesionalismul și implicarea lor, fără de care nu am fi reușit să finalizam această investiție importantă.” a scris primarul Necula pe facebook.