Istorie

Lecţia de istorie – 8 ianuarie

Investirea lui Charles de Gaulle, ca preşedinte al celei de-a Cincea Republici Franceze.

La data de 8 ianuarie 1959, Charles de Gaulle a devenit preşedintele a celei de-a Cincea Republici Franceze, funcţie pe care a păstrat-o până în anul 1968. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ocuparea Franței de către trupele germane, Charles de Gaulle s-a refugiat la Londra, de unde a lansat o serie de apeluri către francezi pentru continuarea rezistenței împotriva trupelor germane.

El este cel care a format și organizat „Forțele Franceze Libere”, formațiune militară formată din luptătorii francezi ce vor lupta împotriva germanilor, după capitularea Franței. La sfârșitul lui iunie 1944, după debarcarea aliaților în Normandia, de Gaulle a fost numit şef al guvernului francez din exil, apoi prim-ministru al Franței, funcție pe care o deține până în iunie 1953, când va fi ales președinte provizoriu al Franței.

Această funcție o deține însă puțin timp, deoarece demisionează şi își formează propriul partid politic, cu care va avea însă un succes moderat, fapt ce îl va determina să iasă din viața politică la sfârșitul anului 1953. Cinci ani mai târziu, în 1958 va reveni în politică şi va câștiga alegerile, fiind investit ca președinte a celei de-a Cincea Republici Franceze la 8 ianuarie 1959.

În timpul mandatului său de aproape 10 ani, de Gaulle va abroga vechea Constituție franceză, în favoarea alteia mai modernă, va acorda independenţa Algeriei şi își va retrage țara din NATO, considerând că această alianța este „acaparată de americani”, preferând în schimb să-și dezvolte propriul program nuclear, ce va face din Franța o mare putere militară.

Însă grevele şi manifestațiile studențești din anul 1968, îi vor eroda masiv sprijinul popular, astfel că va demisiona și va ieși definitiv din politică, decedând peste doi ani, în noiembrie 1970, la vârsta de 80 de ani.