Pareri

Mâine stăm civilizaţi la coadă şi lăsăm înjurăturile acasă. E Boboteaza!

Pe 6 ianuarie, creștinii ortodocși serbează Boboteaza. Conform simbolisticii biblice, Boboteaza marchează momentul în care Iisus Hristos a fost botezat în râul Iordan. Episodul este asociat cu prima împrejurare în care se revelează Treimea divină.

Până aici, totul perfect. Urmează însă partea cu oamenii care merg să ia aghiazmă şi confundă cozile uriaşe cu cele de la pâine de pe vremea lui Ceaşcă. Urmează partea cu îmbrâncelile crezând că cei care o iau printre primii sunt mai favorizaţi de Dumnezeu. Urmează vorbe de ocară trântite într-o zi prea sfântă pentru aşa ceva, una în care liniştea şi pacea sufletească ar trebui să domine mulţimea de oameni.

N-a înţeles nimeni până acum că aghiazma a fost mereu îndestulătoare şi n-a plecat nimeni cu pet-ul gol acasă şi nici ca aghiazma e mai valoroasă dacă e obţinută de la bisericile din centru. Anul trecut, în timp ce la bisericile ”de centru” era mare înghesuială, la cele de ”periferie” nu erau mai mult de 3-4 persoane la rând.

Speram ca mâine să nu vedem în massmedia scene asemănătoare cu îmbrâncelile din anii trecuţi şi sperăm totodată ca oamenii ăştia credincioşi să lase acasă vorbele de ocară. Mâine avem nevoie de linişte, de curăţenie a sufletului şi de civilizaţia anului 2020.

Hai că se poate. Aghiazma e în cantităţi îndestulătoare pentru tot oraşul!