International

Situație critică în tot sudul Australiei

Autorităţile din statul New South Wales au decretat stare de urgenţă timp de o săptămână, în contextul în care de mâine se înrăutăţesc condiţiile meteo care favorizează producerea incendiilor. În aceste condiții, au fost emise ordine de evacuare pentru mai multe localități. Principalele drumuri au fost închise, iar pe cele câteva artere circulabile s-au format blocaje uriașe. 

Orașul Conjola din New South Wales arată ca după apocalipsă. Aproape 100 de locuințe au fost mistuite de flăcări, iar din mașini au rămas doar cadrele metalice. Cei care nu au părăsit la timp zona sunt expuşi acum pericolului. Bilanțul în acest moment este de 18 morți, 17 dispăruți, 1.400 de case distruse și 5 milioane de hectare de teren arse.

Mallacota este o altă localitate afectată. Aerul a devenit irespirabil, iar oamenii s-au refugiat pe bărcile din largul oceanului. ”Te trezești că te plimbi lângă casa ta și te gândești că aici a fost dormitorul, locul plin de istorie al familiei, amintirile copiilor mei pe când erau bebeluși și totul s-a distrus”, a spus unul dintre păgubiți.

În jur de 4 mii de militari au fost chemați în ajutor în zonele pârjolite de foc. Oamenii sunt salvaţi cu elicopterele din calea flăcărilor. Meteorologii nu vin cu vești bune. În continuare, se anunţă temperaturi de peste 40 de grade, ceea ce creşte probabilitatea apariţiei de noi focare.

O zonă de două ori cât suprafaţa Belgiei a ars. Numărul persoanelor date dispărute în Victoria a ajuns la 28, a declarat vineri într-o conferinţă de presă premierul statului Victoria, Daniel Andrews, citat de DPA.