Lecţia de istorie – 31 decembrie

Prima transmisiune publică a Televiziunii Române.

Pe 31 decembrie 1956, într-un studio improvizat din Bucureşti, pe Calea Floreasca, a avut loc prima transmisiune TV din ţara noastră, asta după ce la nivel mondial, primul program de televiziune avusese loc în 1924, în SUA, ţară urmată imediat de către Marea Britanie, unde începând cu anul 1928 vor avea loc transmisii zilnice ale celebrului post BBC, cel care avea să devină etalonul televiziunilor din întreaga lume.

Astfel, la data de 31 decembrie 1956 a avut loc prima transmisiune a televiziunii publice din România, transmisiune realizată din Studioul Național de Televiziune din Strada Moliere numărul 2, de pe Calea Floreasca, antenele de emisie fiind amplasate în vârful corpului central de la Casa Scânteii. Dacă la început baza tehnică a televiziunii era modestă, dispozitivele şi aparatele fiind construite cu forţe proprii, în următorii ani televiziunea română avea să fie dotată cu aparatură modernă asemănătoare televiziunilor occidentale.

Astfel, anul 1957 aduce pentru televiziunea din România câteva premiere naționale și anume primul car de reportaj care intră în dotarea televiziunii și construcția stației pentru recepția emisiunilor din exteriorul României. În anul 1968 este inaugurat un nou sediu din Calea Dorobanților, sediu modern ce avea în componență trei studiouri de producție, adică studiourile 1, 2 și 3, un studio pentru știri, adică studioul 4, două studiouri pentru crainic, respectiv studiourile 5 și 6, un studio pentru transmisiile internaționale-studioul 7, precum și studioul numărul 8 pentru înregistrări muzicale, dar și alte incinte cu facilități pentru producție, regie și montaj.

Tot în anul 1968 este introdus programul 2 al televiziunii, iar începând cu anul 1981 se fac probe de trecere la formatul color. Din 1982 însă, orele de program încep să se reducă drastic, culminând în 1985 cu desființarea canalului 2 și limitarea canalului 1 la doar două ore pe zi, din rațiuni economice.