Pareri

Sezonul microrevelioanelor pentru pensionari. Din banii de la buget.

Să le dea Dumnezeu sănătate şi mulţi ani frumoşi înainte, să le dea Dumnezeu o viaţă frumoasă alături de nepoţi dar mereu am obiectat ceva în sensul pomenilor oferite de guvernele ce sau perindat la Palatul Victoria şi administraţiile locale ce au vrut mereu să-şi asigure un vot în campanii.

De ce spun asta? Să o luăm pas cu pas. Pensionarul a muncit zeci de ani de zile pentru pensie. A contribuit astfel încât să aibă la momentul pensionarii o pensie decentă cu care să-şi permită o viaţă liniştită. În timpul în care au muncit, au încasat un salariu, deci n-au muncit doar pentru pensie. Acei zeci de ani de muncă au fost remuneraţi cu salariul. Aşadar, n-au muncit „pentru pensie”.

Auzim din ce în ce mai des, facilităţi oferite de administraţiile locale sau de Guvern, facilităţi ce le plătim noi toţi cei care muncim în acest moment pentru salarii de mizerie. Transpot gratuit, microrevelioane, bonuri valorice pentru Paşte şi Crăciun, etc. Anormal! Total pe dos. O societate bolnavă care oferă bonificaţii de gen deşi pensionarul beneficiază de o pensie după anii de muncă. Veţi spune că cei 1.700 lei nu-i ajung. Păi bine mon cher, dar ai mei 1.380 lei îmi ajung? Un angajat tânăr are poate şi doi copii acasă, copii ce trebuiesc întreţinuţi din acel salariu. Pensionarul a scăpat de grija asta şi trebuie să se îngrijească doar de el. Dar administraţia oferă transport gratuit ca nu cumva pensionarul să nu îşi permită să aglomereze autobuzele în ore de vârf pentru a face rondul pieţelor şi pentru a nu cumpăra nimic până la urmă.

De ce nu se oferă astfel de bonificaţii tinerilor angajaţi cu minimul pe economie şi care au minim 2 copii acasă? Din pensie, se pot achiziţiona abonamente la transport în comun şi bilete de petreceri pentru Revelion. Pensia nu-i de pus pe sub saltele ci de cheltuit pe cele necesare. Mămica ce are un venit de 1.286 lei, adică venitul net minim pe economie, dacă are şi doi copii acasă? Calculează administraţia cam ce greutăţi întâmpină? Împărţiţi suma asta la 3 şi veţi vedea că e diferit de pensionarul cu 1.700 lei care aşteaptă pomenile administraţiei.

Nu suntem un popor de pensionari sau cel puţin nu asta ne dorim. Ne dorim să-i avem fericiţi, sănătoşi şi să aibă garantată pensia pentru care au muncit pe brânci. Dar mai lăsaţi facilităţile. Pomenile date gratuit din impozitele pe care le plătim şi taxele pe toate porcăriile. Pensionarul de CAP, venit cu găina la vânzare în pieţele băcăuane, îşi plăteşte biletul deşi are un venit de circa 500 lei. Ăstora fiţoşi cu 1.700 lei le e absolut necesar sprijinul administraţiei.

Cam rusinică. Apoi îi vedem îmbrâncindu-se şi dându-şi pumni pe la cozile unde se pun în vânzare bilete.