Pareri

Despre mizeriile din SJB vorbeşte careva? Desigur. Cadrele medicale ce au trecut pe acolo!

Am încercat să iau legătura zilele astea cu cineva din cadrul Spitalului Judeţean, în speţă, vreo asistentă care să poată vorbi despre neregulile şi problemele de acolo. Au zâmbit şi m-au întrebat dacă sunt sănătos la cap şi dacă îmi închipui că va vorbi vreuna despre mizeriile din spital. Eu am îndrăznit să abordez 3 asistente, cumva cunoscute de mine cu diferite ocazii, una dintre ele, ieşită la pensie şi celelalte două, încă activând acolo.

„Neoficial pot vorbi, dar să apar într-o emisiune live şi să povestesc despre nebunia de aici, să-mi fie cu pardon. Aici sunt încrengături de familie cum nici nu te gândeşti, telefoanele sunt pe recorder la orice pas şi nici nu ştii dacă poţi vorbi sau nu despre cineva. Neoficial? Prostia şi indolenţa e la ea acasă. Despre igienă? Trec cu coşul de gunoi prin zonele ce trebuiesc să fie igienizate la maxim, încălţate cu şlapii ce îşi fac kilometrii şi prin curte şi până la magazin şi până la tomberon. Apoi intră pe secţie, întrebându-ne după asta dacă avem siguranţă, noi, cadrele medicale, plecând după tura de zi. Recoltări de sânge pe hol, efectiv am rămas şocată văzând aşa ceva şi mă întrebam dacă nu cumva visez. Sunt puţine colege care îşi fac treaba aşa cum trebuie, poate că 30% dintre noi, cele ce trebuie să acceptăm că aici se lucrează în familia mare a celor cu vechime. Se vorbeşte des de posturile de asistente ocupate cu 10.000 de euro în baza diplomelor de carton care cine ştie cât or mai fi costat. Nu ştiu dacă au fost de carton şi nici dacă angajarea a costat fix 10 mii, dar sunt destule cazuri care mă fac să cred că unele colege n-au prea avut de-a face cu studiile de specialitate. Ştiu caz concret despre un paznic, ceva vreme pe la poartă şi care a ajuns…brancardier în spital. Ulterior, soţia lui a ajuns asistentă în baza , pentru că relaţiile funcţionează ceas aici. E clar nu? Vă întreb cum merg la pansat pacienţii dintr-un corp de clădire în altul, prin curtea spitalului ce pare că n-a fost gândit ca şi legătură comodă pentru acest lucru. Vă miraţi că au refuzat să vă facă o injecţie? Să nu o faceţi. Asta e negru sub unghie pe lângă neregulile de care nu ştiţi pe aici. Nu pot să vorbesc în faţa camerei, vă daţi seama. Cea mai mare temere a mea e legată de igiena de aici. Mă tem că într-o zi o să duc 7 boli pe acasă şi am doi copii de crescut. Sunt colege care lucrează fără mănuşi şi nu înţeleg la ce riscuri se supun. S-au destrămat familii în acest spital, doctori şi amante, doctoriţe şi amanţi, casnicii destrămate pentru putere, una care le-au adus o funcţie mai bună. Studenţii care fac practică pe aici sunt introduşi în încă din prima zi. Li se explică ce şi cum trebuie să se comporte cu pacienţii. Numai de bine. V-am citit şi articolul din vară, cel legat de asistenta de la Oncologie şi chiar v-am compătimit. Pentru mine n-a fost o surpriză ci un lucru ce se întâmplă des. Activitatea spitalului e de cele mai multe ori de inaugurările pompoase şi care au iz politic, mereu. Sistemul bolnav e prezent la SJB şi îmi pare rău să spun asta, dar n-am nici o putere să schimb eu nimic. Într-o emisiune live, nu veţi găsi niciodată pe nimeni disponibil. Zbori în secunda doi dacă dai din casă. Vă apreciez efortul de a atrage atenţia şi vă admir”.

Cam aşa s-a încheiat astăzi, a treia discuţie cu o a treia asistentă ce încă lucrează acolo. Ea mi-a dat nume şi date concrete dar m-a rugat să nu menţionez detaliile. Şi mi-a spus că oricând mai are nevoie soţia de o injecţie, să o caut personal. Vine şi acasă şi o administrează.

Îmi dau seama că-s nebun să caut un cadru medical care să vorbescă despre neregulile din SJB sau chiar şi despre lucrurile frumoase, pentru că mai sunt şi astfel de lucruri. Sunt chiar nebun, nu? Pe fluturaşul de salariu primit ieri observ că plătesc ăstora, 601 lei, lunar. Un nimic. Sunt pregătit însă să îi înfrunt şi mai rău data viitoare, pentru că va exista o dată viitoare! Le mulţumesc celor 3 doamne că mi-au confirmat ceea ce eu susţin. Nesimţire, indolenţă şi un sistem infect în spitalul care bântuie între municipal şi judeţean.