Pareri

Când bugetarul poate face ciubuc 1.500 euro lunar…De la Ministerul Culturii.

Sunt ziarişti care pot face o anchetă. Se pricep în a desluşi iţele încurcate ale manevrelor angajaţilor de la Biblioteca Judeţeană, de exemplu. Dacă ziaristul vrea şi dacă are interes să-şi facă meseria.

Asta s-a întâmplat şi cu autorul articolului din zdbc.ro, cel care a reuşit să afle cum 7 angajaţi ai acestei biblioteci, încasează două salarii, unul de la Consiliul Judeţean şi celălalt de la Ministerul Culturii pentru două joburi ce cuprind 8 ore de muncă. Pontat 8 ore la salariul plătit de CJ şi pontat alte 8 ore în venitul încasat de la Ministerul Culturii. 16 ore în 8 ore. Pentru ce? Pentru programul de digitalizare a cărţilor, „E-cultura – Biblioteca digitală a României”.

În cadrul acestui program, 7 angajaţi ai bibliotecii încasează din două surse pentru 8 ore de lucru suprapuse. La bugetari se poate, e altă schema dispusă oarecum şi politic dacă ştii să fii băiat cuminte şi la buget nu discutăm de realizări. N-ai un target de producţie. Doar papi bănuţi de la stat şi poţi face asta fără prea mult efort. Cine nu îşi doreşte să fie bugetar la Biblioteca Judeţeană şi să încaseze 1500 euro lunar doar din „orele” muncite la acest proiect, ore ce se suprapun cu cele 8 ore de program al jobului plătit de CJ? Şi deduc faptul că instituţia publică se poate descurca şi fără 7 angajaţi în acest caz. Plătim prea mult pentru nimic? În ancheta făcută de zdbc.ro sunt detalii ce mă fac să cred asta.

Tichete de vacanţă, liber de la Guvern în câteva minivacanţe anuale, tichete de masă şi bonusuri de realizări. Plus salar măricel că doar, deh, statul are bani. În tot acest scandal e implicat şi directorul Bibliotecii Judeţene, Adrian Jicu, cel care a refuzat să le răspundă celor ce fac ancheta. Probabil că vorbeşte cu săful ăl’ mare despre asta şi se hotărăsc ce explicaţii să dea. E cusută rău cu aţă albă şi ne dăm seama tot mai mult că la bugetari se pot da sume frumuşele atât timp cât proştii nu au habar. Guvernul Dăncilă ne-a vorbit mereu despre minimul pe economie dar aici s-a gândit doar la prostimea din privat, cei care susţin economia şi fac bugetul ţării. Ei pot munci cu mai puţin şi au dreptul de vot. Restul…e la bugetari. Acei bugetari care-s plătiţi regeşte pentru a-şi bea cafeaua în fiecare dimineaţă la acest job mult râvnit.

Un amic, bugetar şi el, îmi explica zilele trecute cam ce bani dă el din salariu, statului român. Că-s foarte mulţi, mai mulţi ca ceea ce eu câştig. Păi bine amice, hai să ne gândim şi de unde îţi iei tu salariul complet şi mai ales la ce nivel. Iei 100% de la stat şi se întorc 45% la stat. Eu iau 100% din privat şi duc 45% la stat. Cei 45% ai tăi se întorc de unde i-ai luat. Cei 45% ai tăi nu ajuta PIB-ul.