Pareri

Subvenţiile la căldură, un nod în gât pentru majoritatea băcăuanilor.

Zilele trecute a început depunerea actelor pentru ajutorul de căldură, subvenţia oferită pentru gazele naturale pe timpul iernii 2019-2020, conform OUG 70/2011. Lumea, săracă şi chinuită de datorii, s-a îngrămădit să prindă primul tren al deponenţilor.

Au venit la ghişeu şi au cerut acele cereri tip pentru a le completa şi a spera că iarna va trece mai uşor pentru ei. Doamna de la ghişeu îi întreabă mai întâi dacă ştiu noul plafon pentru subvenţii, să nu-şi facă iluzii şi să umble pe drumuri fără rost. Cetăţeanul priveşte afişul cu grilele şi îşi pune mâna-n cap: „Păi nu am speranţe decât la 20 lei/lună. Mai bine nu mai pierd timpul să completez şi să aduc 7 hârtii”, spune băcăuanul plecând supărat. „Păi anul trecut am beneficiat de mai bine de 250 lei ajutor, cum naiba?”, continuă bombănind pe hol.

Dacă ai salariul minim pe economie, soţia nu munceşte şi ai doi copii, pa subvenţie. „Îţi permiţi să-ţi plăteşti integral căldura primită” ar spune statul. De fapt, nu mai sunt bani. Nu mai sunt bani de nimic şi dacă pot să ocolească subvenţiile oferite, o fac.

Înainte de a depune cerere pentru subvenţia la gaze naturale, informează-te pentru a nu pierde timpul în zadar. Dacă aveţi venituri lunare de 751 lei per membru de familie, zero subvenţie. La capătul celălalt, subvenţia maximă pentru cel care are zero venituri, fix 262 lei.

O fi bine, o fi rău, habar nu am, însă de acest lucru ni s-au plâns vreo câţiva băcăuani ce sperau că statul le va întinde o mână de ajutor. Tot lor le vorbeam de suta de lei dată la pensie, exact de fenomenul ăsta. Că le va lua cu două mâini suta, le vorbeam. Şi n-au înţeles. Votaţi din nou cu inima, asta dacă nu vă îngheaţă sufletul în iarna asta.