Comunicat de presa

Lucian Stanciu Viziteu: ”Daea neagă cu vehemență, însă documentele Comisiei confirmă: pesta lui Daea a îngenuncheat România”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea ne minte în față când ne spune că niciun județ al României nu are interdicția de a exporta carne de porc în Uniunea Europeană, cu toate că documentele Comisiei Europene arată fix invers”, atrage atenția deputatul USR, Lucian Stanciu Viziteu.

Ministrul Daea a declarat recent că virusul este prezent în 25 de județe, dar că sunt doar focare izolate, și că la nivelul României doar 2.3% din UAT-uri au fost lovite de pesta porcină. Documentele Comisiei Europene emonstrează însă că Daea minte.  “Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/1270 A COMISIEI din 26 iulie 2019 de modificare a anexei la Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre, arată clar că 25 de județe ale României au interzis să exporte în spațiul comunitar porci vii (pct. a), material seminal (pct. b), carne de porc sau preparate de porc, precum și alte produse care conțin carne de porc (pct. c), subproduse de origine animală provenite de la porcine (pct. d)”, arată Stanciu-Viziteu.

Viziteu spune că cei din Ministerul Agriculturii au ținut ascuns acest document în România, dar că el a fost făcut public chiar de Comisie. 
“Dezastrul în care se află industria de porcine din România se datorează integral incompetenței domnului Daea, care deși a avut destul timp la dispoziție pentru a lua măsuri, a preferat să se hăhăie alături de oaie și de Liviu Dragnea. Incompetența lui Petre Daea de a preveni răspândirea virusului a pus pe butuci una dintre principalele industrii din
România, industria cărnii de porc”, arată Stanciu-Viziteu.

Liderul USR arată că deși virusul a ajuns în România din Ungaria și Ucraina, în prezent aceste țări stau mult mai bine decât noi la izolarea acestuia.
“25 de județe ale României apar cu interdicții la toate cele patru puncte din documentele Comisiei, în timp ce Ungaria nu apare decât la 2 din aceste puncte și pe un areal mult mai mic. Acest lucru se datorează faptului că Ungaria a luat măsuri de prevenire a răspândirii virusului încă de la început, în timp ce măsurile lui Daea mai degrabă au permis răspândirea acestuia, deși el a avut mai mult timp la dispoziție pentru a acționa!”, spune, Stanciu-Viziteu. 

“Bufonul Daea a pus în pericol siguranța alimentară a României și a Uniunii Europene, fără însă a fi tras vreodată la răspundere de șefii săi politici și fără a-și asuma măcar public vina pentru acest dezastru”, încheie Stanciu Viziteu.

Decizia care specifică măsurile restrictive pentru zonele statelor membre afectate de pesta porcină africană: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:02014D0709-
20190729&from=EN

Decizia prin care numeroase judete din Romania sunt integrate in Partea III a Anexei cu zonele cu restricții majore legat de produse de porc: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019D1270&from=EN