Comunicat de presa

Inaugurarea Ansamblului monumental comemorativ de pe Dealul Coșna.

Președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, alături de consilierii județeni, Eugen Ochenatu, Gheorghe Belceanu și Vasile Manolache, au participat sâmbăta 5 octombrie 2019 la Ceremonialului_militar și religios organizat cu ocazia inaugurării Ansamblului monumental comemorativ de pe Dealul Coșna, com. Pârgărești, jud. Bacău.

Ansamblul monumental ridicat pe Dealul Coșna completează simbolurile comemorative existente aici și aduce un omagiu eroilor căzuți la datorie din toate regimentele care au dus acțiuni de luptă în acest sector, precum și în zona adiacentă.
Edificiul a fost ridicat grație eforturilor depuse de Asociația Prospectorii Istoriei, condusă de Florin Boșoteanu și Ion Luncanu, în parteneriat cu Asociația „Regimentul 15 Infanterie”, Primăria Pîrgărești și grupul Centenarul Vânătorilor de Munte, precum și de mai multe persoane fizice și juridice.
De asemenea, monumentul are rolul de a evidenția solidaritatea și respectul acordat militarilor francezi care s-au jertfit alături de trupele române pentru izbânda comună în Marele_Război.

Prima cruce este dedicată memoriei ostașilor români din unitățile militare care au participat la luptele din sectorul Dealul Coșna și zona adiacentă în Războiul de Întregire Națională

Cea de-a doua cruce este înălțată pentru locotenentul erou Paul_Édouard_BERGE din Misiunea Militară Franceză, căzut eroic în luptele de pe Dealul Coșna, la 10 august 1917, în fruntea militarilor din Regimentul 16 Infanterie ,,Suceava”. Rănit, înainte de a fi spulberat de un obuz, ofițerul francez a strigat, în limba română, către ostașii pe care îi comanda: „Înainte_camarazi! Nu_vom_muri_niciodată!”. Foarte probabil, locotenentul BERGE se gândea în acel moment la faptul că generațiile care îi vor urma nu vor uita faptele eroice și sacrificiul suprem al ostașilor români și a aliaților lor francezi.

Mormântul locotenentul Paul Édouard BERGE nu este cunoscut, iar acest monument are rolul de a cinsti jertfa și memoria sa și a aliaților nostri francezi din Războiul de Întregire Națională.

De ce Dealul Coșna? Pentru că acest obiectiv reprezenta, potrivit aprecierii adversarilor, ,,ultima redută a înaintării germane spre Moldova”. Printre comandanții trupelor germane de elită aduse în acest sector (Alpenkorps, Regimentul Württenberg) se afla și locotenentul Erwin ROMMEL, viitorul feldmareșal din cel de-al Doilea Război Mondial.

Dealul Coșna este locul în care jertfa și eroismul Armatei Române au înfrânat ambițiile invadatorilor sub deviza „Pe aici nu se trece !”, într-o bătălie decisivă, care se alătură în mod strălucit celor de la Mărăști, Mărășești, Oituz, Cireșoaia și care au asigurat supraviețuirea statului roman și premisele înfăptuirii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.