Obiectiv, Bacaul!

Obiectiv, Bacău! Biserica din lemn ,,Sfintii Voievozi’’ din satul Ludași, comuna Balcani.

Comuna Balcani este situată în partea nordica a județului Bacău, la limita cu județul Neamț, în zona subcarpatică a Moldovei. Râul Tazlău udă aceste locuri, primind mai mulți afluenți: Schitul, Nacladul, Ludașul și Paltinul. Localitatea Ludași este cel mai sudic punct al comunei și se învecinează cu localități din comunele Pârjol ( Băsești și Bărnești) și Solonț (Cucuieți).

În decursul istoriei, localitatea Ludași a purtat mai multe nume: Băsăști, Băsăștii de Sus, Gura Ludascului, Băsăștii de Ludași, Ludași. În 1443, este amintit într-un document emis de Ștefan Voievod, fiul lui Alexandru cel Bun, moșia Băsăști și limitele acesteia. Mai târziu, la 9 ianuarie 1488, Ștefan cel Mare întărește proprietatea Mânăstirii Tazlău, dăruindu-i acesteia satul Băsăști, partea cea de sus. În 1517, starețul Mânăstirii Tazlău, Paisie, se plânge voievodului Petru Rareș că au năvălit secuii din țara ungureasca (probabil prin Pasul Ghimeș) și i-au distrus mânăstirii toate privilegiile scrise (documentele). În anii 1658-1660, au avut loc inundații catastrofale care au despărțit localitatea Băsești în două sate distincte: cei din jos s-au mutat pe dealul Vremis, întemeind actualul sat Băsești, iar cei de sus și-au întemeiat gospodării pe cursul mijlociu al pârâului Ludaș.

În anul 1792, un ofițer austriac întocmește o hartă a regiunii și consemnează că satul Ludași era alcătuit din 17 case, numărul bărbaților buni de armată era 10, iar al birnicilor 7. Numele localității pare a proveni din slavul ,,ludu” care înseamnă ,,gâscă” dar și ,,om nătâng, simplu, fără minte”. În anul 1860, în partea sudică a localității, era un conac boieresc, lângă acesta fiind înființate școala și primăria din comuna Băsești.

Biserica din satul Ludasi poarta hramul ,,Sfintii Voievozi “ este o biserica din lemn si a fost ridicata in anul 1824 .
Din informatiile obtinute de la sateni bisericuta din lemn de la Ludasi-Balcani a fost ridicata pe la anul 1500 cand a luat fiinta aceasta asezare .
Prima denumire a satului a fost Gura Ludașcului. Apoi, potrivit cercetătorului Dorinel Ichim, la sfârșitul secolului al XIX-lea, era pomenit în documente sub numele de Ludașu și făcea parte din comuna Băsești. Denumirea, spune legenda locului, ar proveni din slava veche. `Se crede că numele satului derivă de la cuvântul «lud», care în limba slavă ar însemna «gâscă», variantă plauzibilă pentru că, având acces la apa pârâului, oamenii creșteau multe gâște.

Primele reparații serioase au avut loc în anii 1894 și 1931. La una dintre aceste intervenții, bisericii i-a fost adăugat un pridvor cu turn-clopotniță. Apoi, în 1953 s-a mai adăugat un pridvoraș, pe latura de vest, și s-a mărit considerabil pronaosul. Tot în acest an, locașul a fost tăbănuit cu scândură atât pe interior, cât și pe exterior, așa cum se poate vedea și astăzi. De asemenea, acoperișul de șindrilă a fost înlocuit cu tablă.

Din cauza multiplelor lucrări de refacere, interiorul nu mai păstrează aspectul inițial. Cu toate acestea, unele elemente ale stilului arhitectural s-au păstrat ne¬schimbate de la început. Este vorba despre frumoasele chei de boltă de deasupra naosului și Altarului, decorate cu rozete.
Locașul are două catapetesme, așezate spate în spate, una mai nouă, pe partea din naos, iar cea vechea, de o deosebită valoare artistică, pictată la 13 mai 1876, pe partea din Altar. Din patrimoniul iconografic face parte și o icoană ce datează de la 1876, în care sunt splendid reprezentați Sfinții Mucenici Haralambie și Modest.

Biserica de lemn din Ludasi a fost renovata in 1956. Cei care au vrut sa o intareasca au acoperit vechile grinzi de lemn cu scândurele, iar pe acestea le-au vopsit in gri. Se crede ca sub acest invelis protector se afla bârnele originale. De altfel, biserica avea, la inceput, jumatate din suprafata actuala. La renovare, a fost prelungita si s-a construit clopotnita actuala. Se stie ca, pe la 1517, secuii au dat foc la case si biserici, prin urmare, “Sfintii Voievozi” nu poate fi anterioara acestei perioade.
Pictura este realistă, executată în tehnica tempera și a fost executată de pictorul Ioan Barna din Balcani și finalizată de Gabriel Lucian Dogaru din Piatra Neamț. Pridvoarele au fost pictate de pictorul Neculai Luchian. Iconostasul a fost sculptat în tei de învățătorul Vasile Leahu, locuitor al satului Ludași, stranele au fost sculptate în stejar, de o echipă de meșteri din Piatra Neamț, iar ușa de la intrare a fost sculptată de Ioan Marian și Constantin Hănuțu, locuitori ai satului. O mare parte a construcției bisericii a fost susținută de inginerii Schelei de producție petrolieră Moinești și de domnul Vasile Marian, fiu al satului.

Odinioară parte a comunei Băsești, Ludașii sunt astăzi arondați comunei Balcani din județul Bacău. Localitatea se află la circa 50 de kilometri distanță de orașul reședință de județ.

Sursa: Turist prin Județul Bacău