Pareri

Strada Corbului. Agonie şi extaz în sânul locuitorilor din zonă.

Strada Corbului, Adral Proiect SRL, Phoenix Transbac şi Primăria Bacău. În jurul acestor denumiri se învârte un scandal recent izbucnit în zona cartierului „rezidenţial” aşa cum îi place să glumească o proprietară din strada Corbului.

În urma autorizaţiei de construire din data de 31 octombrie 2017, pe strada Corbului a început o lucrare amplă ce trebuia să-i bucure pe locuitorii din zonă, anume, „Construire strada Corbului şi alimentare cu apă şi canalizare”. Pe 5 februarie 2018 au început lucrările efective şi ele trebuiau să fie terminate 8 luni mai târziu, în 5 octombrie 2018. Toate bune şi frumoase, vreo 4 luni de muncă adunate cap la cap şi brusc în vara anului trecut au apărut deja problemele. Cică proiect greşit, neplata lucrărilor efectuate de renumita firma Phoenix Transbac, etc. Proiectantul, Adrian Adumitresei, patronul firmei Adral ce funcţiona în Iaşi, în apartamentul mamei sale la acea vreme, a fost foarte deranjat de reclamaţiile ce curgeau pe strada Corbului, de la proprietarii ce au case în zonă. Adumitresei îi ruga insistent să aibă răbdare şi nu înţelegea de ce atâta grabă.

Între timp, Adral SRL s-a mutat cu sediul în Bacău şi acum funcţionează prin Braşov, părăsind marile proiecte pentru urbea lui Bacovia pentru că nu-i aşa, marile realizări au avut de suferit. Contactat telefonic de unul dintre proprietarii de pe Corbului, acesta a fost vizibil deranjat de reclamaţiile şi petiţiile depuse la Primăria Bacău în ceea ce priveşte stagnarea lucrărilor. Phoenix Transbac a intrat între timp în insolvenţă şi din februarie are un dosar pe rol la Tribunalul Bacău, activele firmei mutându-se la…SC. Antrepriza Drumuri şi Poduri Bucureşti SRL. Noua firmă n-a înţeles că are o lucrare de terminat, una din care au rămas doar 13 zile aşa cum scrie în răspunsul oferit de Primăria Bacău la o solicitare a unui proprietar din zonă şi după ce au adus câţiva indieni vreo două zile, muncitori ce au montat câteva pavele fix în bătaie de joc, au dispărut.

Cei din Primărie spun în răspunsul oferit că aplică penalităţi firmei pentru nerespectarea termenelor dar ne întrebăm dacă acest lucru e atât de esenţial în timp ce firma se află în insolvenţă. Timp pierdut. Timp în care locuitorii din zonă nu pot intra cu maşinile în curte pentru că bordurile montate au pe alocuri o diferenţă de nivel de până la 35cm. Pavelele sunt montate pe alocuri, porţiuni ce ba au ba n-au pavele, fapt ce a dus la o îmbinare imperfectă a lor şi majoritatea le poţi scoate cu mâna foarte uşor. Între trotuar şi gardul proprietarului a fost lăsat un spaţiu gol ce pe alocuri a fost umplut cu balast. Treabă de mântuială ce nu poate fi trasă la răspundere de nimeni.

Proprietarii îşi parchează maşinile de aproape un an de zile pe terenul privat al unui băcăuan din zonă, unul pe care nu se află vreo construcţie. Trotuarul are lăţimi diferite pe toată lungimea străzii Corbului care nu are mai mult de 800 de metri.

Primăria Bacău are în vedere rezilierea contractului cu firma Phoenix Transbac (care nu mai există) şi doreşte atribuirea lucrării SSPM-ului dar nu poate menţiona un termen pentru asta. Puteau urmări până acum bunul mers al lucrării dar cei plătiţi pentru asta nu au avut interes. Între timp curg reclamaţiile locuitorilor din zonă vizavi de incompetenţa celor în măsură să acţioneze.

S-a împlinit un an de când lucrarea trebuia terminată şi practic de când strada arată ca în imaginile de mai jos. Un an de zile în care Primăria a adus balast la intrările în curţi pentru ca proprietarii să poată intra cu maşinile şi pe care mai apoi l-au ras cu utilajele. Acum, majoritatea au improvizat sisteme „comice” de acces în curţi ajutaţi de nişte lemne, panouri şi balast.

Vine sezonul rece şi locuitorii din zonă se gândesc cum va fi atunci când zăpada va cădea din belşug.

În răspunsul dat de Primărie puteţi citi reacţia autorităţilor şi vă puteţi minuna de nepăsarea lor. Ei vorbesc de 44 străzi modernizate nu şi de eşecurile prezente în proiecte.