Ieri se afla cu oile pe câmp, azi bucuros de lucrurile aduse de străini. Despre Marian, copilul de 13 ani din Soci.

În urma unei postari făcute pe facebook de către Bianca şi Marian, postare în care se vorbea despre un copil de 13 ani ce a fost văzut în câmp cu oile şi care părea destul de necăjit, ne-am deplasat în satul Soci, comună Pânceşti acolo unde ne-au îndrumat autorii acestei postari.

Nu ne-a fost greu să găsim familia Gherasim, cea care era vizata de noi şi am constatat că aceştia locuiau într-o zonă extrem de săracă a satului, acolo unde alte zeci de familii ne priveau ca pe nişte salvatori oferind ajutoare. E o zonă a satului unde locuiesc mai mulţi romi dar întâi de toate am judecat că sunt nişte oameni necăjiţi şi care au în bătătura 7 copii, Paraschiv 1 an, Cătălin 13 ani, Sabina 11 ani, Gabriel 4 ani, Vasile 6 ani şi Vasilica 9 ani. Ne întâmpină Cornel, tatăl celor 7 copii şi se dumireşte greu cine suntem şi cu ce gând am venit.

„Băiatul ăsta mare ne-a făcut de râs ca a apărut pe facebook”, ne spune la un moment dat. Pentru ei, lucrul ăsta e unul negativ şi n-ar fi vrut să iasă în evidenţă. Îi explicăm cine suntem şi ce gânduri avem şi ne invită în curte. Îl văd pe Cătălin, băiatul ce a devenit „faimos” pe facebook şi pare bucuros de venirea noastră, privind cu mare interes camera foto ce înregistra imagini din gospodărie. O droaie de copii ne întâmpină şi mama lor care se pare că aşteaptă un alt 8-lea copil. Casă, extrem de sărăcăcioasă, pare că nu mai are mult până să se dărâme şi îi explic lui Cornel lucrul ăsta.

„Aş face două camere alături dar nu prea am cu ce pentru că lucrez când şi când cu ziua şi nu reuşesc să cumpăr materialele de construcţii”, ne spune. Îl întreb câţi copii merg la şcoală şi ne spune că 2 merg la grădiniţă şi doi la şcoală, din păcate nu zilnic pentru că nu îşi permite să-i îmbrace decent şi nu are cele necesare pentru ca aceştia să frecventeze şcoala. „Fiica de 15 ani e măritată prin Podu Turcului, e la casa ei. Azi dimineaţă ne-a vizitat şi tocmai a plecat” ne spune Cornel în timp ce noi încercăm să intrăm în casă.

4 paturi, o măsuţă şi o sobă e tot ce înseamnă mobilier prezent aici şi podul casei e pe alocuri distrus de ploile care trec prin acoperişul distrus. I-am întrebat ce au mâncat azi şi ne vorbea de nişte carne de pui dar tare mă tem că nu şi-au permis asta. N-au maşina de spălat, n-au frigider, n-au televizor şi nici cablu tv, lipsurile dominând gospodăria ce beneficiază de ajutor social de 600 lei şi alocaţiile a 6 copii. Am socotit noi 1.500 lei dar totodată ne-am gândit că pentru 9 suflete la masa nu e prea mult. Înainte de toate nu ne-am gândit la părinţi şi nu ne-am îndreptat atenţia către ei ci către cei 6 copii rămaşi acasă şi care au nevoie de multe lucruri.

La un moment dat, copiii au tăbărât pe maşina în care se aflau câteva lucruri aduse de noi şi păreau rupţi de lumea din care veneam noi, bucuria hainelor fiind de neexplicat. Vasilica, fetiţa de 9 ani nu poate vorbi din cauze medicale dar am zărit-o încălţând o pereche de adidaşi şi o alta o ţinea în mâini pentru că, bănuiesc eu, îşi dorea să aibă două şi nu vroia să i le ia altcineva.

Am încercat să nu judecăm părinţii pentru starea în care se află şi am privit în continuu aceşti copii. Ei sunt cei care n-au nici o vină. Peste două săptămâni vom merge din nou la ei şi până atunci, cine îi poate ajuta cu vreun lucru nefolositor avut în casă o poate face prin intermediul nostru. Poate ai un ghiozdan, o farfurie, un cearşaf, un pat, o pernă sau orice altceva ce le-ar prinde bine copiilor familiei Gherasim şi poţi da o mână de ajutor campaniei iniţiate de noi.

De luni ne puteţi contacta pe pagina de facebook Vreau să Ajut Bacău / Urban Bacău.Ro dacă vreţi să donaţi vreun lucru şi noi ne deplasăm la dumneavoastră.

Urmăriţi ceea ce ne spun părinţii acestor copii şi dacă puteţi da o mână de ajutor, ne pregătim pentru a face asta peste două săptămâni. Nu strângem decât lucruri şi alimente excluzând din start banii pentru că nu vrem să riscăm a-i oferi familiei Gherasim din motive bine ştiute.

După ce am plecat de la ei, Bianca şi Marian tocmai au ajuns cu lucrurile strânse pentru ei. Ei sunt cei care au semnalat situaţia familiei şi le mulţumim pentru asta.