Local

Două licee nu mai pot înfiinţa clase a IX-a pentru că promovabilitatea la BAC a fost zero!

Faptul că învăţământul românesc şi implicit băcăuan e în derivă, prea cunoscut de tot românii, tinerii din ziua de astăzi au alte planuri de viitor ce nu-s prea legate de educaţie. Merg la şcoală pentru că au „fumoar”, pentru că îşi fac prieteni noi şi pentru că părinţii le impun asta, dealtfel, pe cei mai mulţi nu i-ar prea interesa actul educaţional.

Că promovabilitatea la BAC e în aceeaşi derivă ştim cu toţii dar nimeni nu s-a gândit că acest lucru poate afecta liceele ce au procentul redus la ZERO. Adică liceele care au promovabilitate zero nu vor mai putea înfiinţa clase a IX-a în anul următor. O fi bine, o fi rău, habar nu am, însă toate reformele făcute în învăţământ nu par să schimbe ceva.

Două licee băcăuane sunt în situaţia să nu mai poată înfiinţa clase a IX-a după ce în acest an au atins „recordul”. Cel din Tg. Ocna, tehnologic şi Liceul cu acelaşi profil din Răchitoasa.

În noua metodologie pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat în anul școlar viitor, 2020-2021 se arată că „Propunerile privind cifra de şcolarizare pentru clasa a IX-a cu frecvenţă zi învăţământ liceal, pe nivelul/filiera/profilul/specializarea /calificarea profesională/programul de studii, pentru care s-a obţinut prin ordin de ministru autorizarea de funcţionare provizorie/acreditarea, se vor face numai de către unităţile de învăţământ în care, în sesiunea iunie-iulie 2019 a examenului de bacalaureat, nu s-a înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de cel puţin un absolvent”.